Смъртоносна Украйна изправи Франция до стената

галерия:

снимка: БТА/AP

Два дни преди 20-годишнината от "Парк де Пренс" и историческата победа на България над Франция, световните шампиони от 1998 са изправени пред нов колапс и сериозен риск да пропуснат още един Мондиал след този в САЩ.

Селекцията на Дидие Дешам катастрофира колосално при визитата на Украйна, губейки с 0:2 първия бараж за класиране на Световните финали в Бразилия следващото лято. Любопитното е, че Дешам бе един от футболистите, взели участие и при провала срещу България на 17 ноември 1993 година.

Роман Зозуля и Андрий Ярмоленко от дузпа разплакаха "петлите" пред около 70 000 зрители в Киев, доближавайки Украйна до класиране на Мондиала. Във вторник Франция приема Украйна в реванша на "Стад дьо Франс", като отборът на Дидие Дешам ще има нужда от истински подвиг, за да преодолее натрупания днес пасив.

Първата част в Киев завърши при нулево равентво, макар и да не липсваха шансове за откриване на резултата. В 15' подаване на Рибери към Жиру бе пресечено, а до почивката удар на Коноплянка бе решително блокиран от Дебюши.

Развръзката настъпи след почивката, когато целият украински народ бе пратен в делириум.

Начало на всичко даде Роман Зозуля, който откри резултата след час игра. Многоходова акция на домакините бе завършена от Зозуля, който реализира за 1:0. Малко след това Самир Насри можеше да изравни, но халфът на Манчестър Сити сбърка непростимо от близка дистанция.

Осем минути преди края "петлите" съвсем утежниха задачата си. Лоран Косиелни фаулира Зозуля в наказателното поле на Франция, което и доведе до дузпа в полза на домакините. Зад топката застана една от големите звезди на тима Андрий Ярмоленко, който макар и с известна доза късмет, преодоля Уго Лорис за 2:0.

В последните минути двата тима доиграха сблъсъка и с човек по-малко, след като първо "грешникът" за втория гол Лоран Косиелни бе изгонен за удар без топка, а малко след това и Олександър Кучер видя червения цвят от украинците.