Могъщ Роналдо спечели Битката на титаните с Ибрахимович

галерия:

снимка: БТА/AP

Селекцията на Португалия направи важна крачка към класиране на Световните финали в Бразилия следващото лято, след като днес иберийците постигнаха чист успех с 1:0 над Швеция в първи бараж между двата тима в Лисабон. Реваншът е след само четири дни на скандинавска земя.

Дългоочакваният дуел на титаните между Кристиано Роналдо и Златан Ибрахимович бе спечелен убедително от суперзвездата на Реал Мадрид. Именно Роналдо отбеляза победния гол за "Селесао" в заключителните минути, докато капитанът на "тре крунур" така и не се забеляза в течение на двубоя. Ибрахимович не застраши нито веднъж вратата на домакините, докато Кристиано бе сред най-активните за победителите.

Така Португалия постигна отличен резултат преди реванша в Стокхолм, макар и интригата да остава налице. Със сигурност обаче Швеция ще има нужда от далеч по-блестящ Златан Ибрахимович, ако скандинавците искат да спечелят визи за Мондиала.

Още в 5' домакините стигнаха до първи шанс за откриване на резултата, който обаче бе пропилян от Жоао Моутиньо. Кристиано Роналдо пусна подаване към Раул Мейрелеш, който от своя страна изведе халфа на Монако очи в очи с вратаря Исаксон. Моутиньо финтира стража, но от по-малък ъгъл не намери очертанията на вратата.

"Тре крунур" отговори само минута по-късно. Лустиг центрира отлично в пеналтерията на Португалия, но Йохан Елмандер от чиста позиция не успя да уцели очертанията на вратата.

Между 20' и 22' вратата на "Селесао" оцеля на два пъти. Първо Ибрахимович хитро пропусна една топка към Ларсон, но изстрелът на халфа бе париран от Руи Патрисио. Две минути по-късно Швеция получи шанс да изпълни пряк-свободен удар от чудесна позиция. Ким Шалстрьом стреля изключително опасно, но кълбото премина на сантиметри от лявата греда на вратата.

През втората част иберийците взеха инициативата, като Швеция твърде рядко атакуваше в половината на Португалия. Златан Ибрахимович почти не играеше с топката, докато отбраната на „тре крунур“ бе подложена на сериозен домакински натиск.

Атаките на „Селесао“ към пазената от Андреас Исаксон врата заваляха една след друга, като чести бяха и ударите във и извън очертанията. В 61' Раул Мейрелеш стреля опасно над гредата, а малко след това и Елдер Пощига бе близо до първо попадение.

Двадесет минути преди края Андреас Исаксон отново трябваше да намесва. Луиш Нани взе нещата в свои ръце и стреля, но шведският страж плонжира и улови. Минута по-късно гостите за малко не откриха, но Руи Патрисио успя да изпревари Йохан Елмандер.

Срещата в Лисабон вървеше към нулево равенство, преди обаче Кристиано Роналдо да каже тежката си дума. В 82' „седмицата“ си спечели позиция в малкото наказателно поле и изпревари Нилсон, засичайки с глава центриране на Мигел Велосо за 1:0.

Малко след това суперзвездата на Реал Мадрид можеше да реши и почти всичко в този бараж, но сантиметри го разделиха от второ попадение. И този път Кристиано отигра топката с глава, но за лош късмет кълбото кацна върху една от гредите зад Исаксон.

И до края на срещата Швеция така и не успя да изнесе играта в половината на своя съперник, като напротив – Португалия продължи да търси и втори гол.