Европа тръпне в очакване: Кристиано или Златан?

снимка: БТА

Португалия приема Швеция на "Ещадио да Луз" днес от 21:45 часа в най-любопитния сблъсък от баражите за Световното първенство в Бразилия, зона Европа.

Кристиано Роналдо ще се изправи срещу Златан Ибрахимович – двама от най-добрите нападатели в света излизат в директен сблъсък в опит да попречат на другия да играе на най-силния футболен форум – Мондиала.

И двамата се намират във великолепна форма от началото на сезона – Роналдо има 24 гола в 17 мача от всички турнири с екипа на „белия балет“. 8 от тях са в Шампионската лига, като CR7 изравни върховото постижение в историята на надпреварата по отношение на брой попадения в груповата фаза – и то два кръга преди края ѝ.

Златан може да се похвали с 15 попадения в 17 срещи – 7 от тях са в Шампионската лига. В квалификациите за Мондиал 2014 обаче Ибрахимович има 6 попадения – 2 повече от Роналдо.

Също така през този сезон Златан и Кристиано станаха автори на някои от най-красивите голове, които сме виждали. Видеото по-долу доказва това:

Иначе измежду Португалия и Швеция не може да се определи фаворит, защото и двата отбора демонстрираха слабости в груповата фаза на квалификациите. Също така „селесао“ изглежда по-малко зависим от действията на Роналдо, докато „Тре кронур“ разчита изключително много на своята суперзвезда.

Дания стана единственият втори отбор в груповата фаза, който не стигна баражите, а Ислания има минимални шансове за успех срещу Хърватия. Така че, ако шведите не успеят да преодолеят най-силния непоставен отбор при жребия за баражите, то ще има сериозна опасност нито една скандинавска държава да не излъчи участник сред финалистите на Световно първенство. За последно това се случи на Мондиала в Испания през 1982-ра година, на който Италия спечели третата си корона.

Франция приема Украйна в повторение на сблъсъка им от Евро 2012, когато „петлите“ спечелиха с 2:0. В исторически план французите имат добра успеваемост срещу този свой съперник – Украйна няма нито една победа над „петлите“ в 14-годишната си независима история, а в 7-те мача помежду им 4 пъти Франция е излизал победител.

Украйна пък има тъжна статистика при мачовете от баражи – 4-те опита досега на украинците са завършвали неуспешно през 98-ма, 2002-ра, 2010-та и за Евро 2000.

Румъния и Гърция е балканското дерби на баражите – северните ни съседи имат само 6 победи в мачовете си срещу „елините“, докато загубите им са цели 17, а 8 срещи са завършили наравно. За последно двата тима са се изправяли един срещу друг на 15-ти ноември 2011-та година, като Румъния е спечелила с 3:1 в контрола.

За последно на квалификации за Световно първенство Румъния и Гърция са завършили 0:0 през 1989-та година. Другият им мач от пресявки за Мондиал е успех с 3:0 на румънците през 88-ма.

Хърватия има добри спомени от единствените си два мача срещу Исландия в спор за място на Световното първенство през 2006-та година. В квалификационната група западните ни съседи печелят с 3:1 гостуването в столицата Рейкявик, а като домакини сразяват исландците с 4:0.