Уест Хям съвсем утежни живота на Бенитес (ВИДЕО И СНИМКИ)

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Рафаел Бенитес допусна първа загуба като мениджър на Челси, след като днес воденият от испанеца състав загуби с 1:3 при визитата си на Уест Хям в среща от 15-ия кръг на Висшата лига.

 

За Челси това е седми пореден мач без победа в първенството, докато Рафа Бенитес все още няма успех, откакто наследи на поста уволнения Роберто Ди Матео. Ибериецът тръгна с две равенства срещу Манчестър Сити и Фулъм, а днес на "Ъптън Парк" записа и първото си поражение.

 

Мачът започна отлично за Челси, след като още в 11' Хуан Мата изведе гостите напред в резултата. Втората част обаче протече кошмарно за европейските шампиони, а попадения на Карлтън Коул, Диаме и Маига вдигнаха трибуните на крака. Така Челси остава на трета позиция с актив от 26 точки, но и с реална опасност да изостане на цели 10 пункта, ако лидерът Манчестър Юнайтед спечели срещу Рединг.


Рафаел Бенитес остави Оскар на резервната скамейка на гостите, като титуляр за "сините" стартира Виктор Моузес. Фернандо Торес оглави атаката на лондончани, а обичайните си позиции заеха още Еден Азар и Хуан Мата. Рамиреш и Джон Оби Микел отново оформиха двойка в полузащита, докато Сесар Аспиликуета, Бранислав Иванович, Гари Кейхил и Ашли Коул стартираха пред Петър Чех в защита.


Карлтън Коул оглави атаката на Уест Хям в отсъствието на Анди Керъл, докато Матю Джарвис и Гари О'Нийл стартираха на фланговете. Кевин Нолан, Джеймс Томкинс и Марк Нобъл получиха доверието на Сам Алърдайс в средата на терена.


Още от самото начало домакините демонстрираха агресия и настъпателност в игрите си, докато Челси ясно показа, че ще използва бързите си футболисти на контраатака. Именно нещо подобно се случи след само 11 минути игра, когато резултатът на "Ъптън Парк" бе открит. Виктор Моузес пусна една топка към Фернандо Торес на десния фланг, а испанският таран комбинира прекрасно със сънародника си Хуан Мата. Последният отигра топката с едно докосване и я прати зад гърба на Яскелайнен - 0:1.

 


До почивката домакините се хвърлиха в преследване на изравнителен гол, докато Челси продължаваше да изчаква моментите си да контраатакува. В 21' гостите за малко не удвоиха преднината си, но Виктор Моузес не бе точен. Възможност се откри и пред Фернандо Торес, но испанецът стреля над гредата с десния крак.


Възможности обаче не липсваха и пред "чуковете". Атаките на домакините често притесняваха сериозно бранителите на Бенитес, като Петър Чех също трябваше да се намесва. В 33' Кевин Нолан прати топката в мрежата, но реферът сигнализира за нарушение на Колинс спрямо Иванович.

 


Шест минути преди почивката Челси отново можеше да удвои аванса си, но Яскелайнен отрази изстрел на Мата. Нещо подобно стори и Петър Чех в даденото от съдията продължение, когато стражът по брилянтен начин извади удар с глава на Кевин Нолан.


На почивката Сам Алърдайс извърши двойна промяна в своя стартов състав, което и бързо даде резултат. Уест Хям съвсем натика Челси в неговата половина, като футболистите на Бенитес трудно минаваха централната линия на терена.


В 60' единствено намеса на Бранислав Иванович лиши "чуковете" от изравнителен гол, но до такъв все пак се стигна пет минути по-късно. Центриране в наказателното поле на Челси попадна право върху главата на Карлтън Коул, който насочи кълбото по посока долния ляв ъгъл на вратата. Останаха обаче впечатления, че таранът е извършил нарушение в атака спрямо Иванович.

 


Отговорът на Челси не закъсня, като европейските шампиони на два пъти бяха съвсем близо до второ попадение. В 67' Яскелайнен блесна с двойно спасяване, след като първо отрази удар на Азар, а после бе на точното място и при изстрел на Торес. Две минути по-късно и гредата помогна на Уест Хям, след като Хуан Мата изпълни по фантастичен начин пряк-свободен удар.


В 72' Еден Азар за малко не отбеляза крайно атрактивен гол, но мерникът на белгиеца изневери. Яскелайнен допусна груба грешка, хвърляйки топката право в краката на крилото, но опитът за прехвърлящ удар на Азар се оказа неуспешен. Секунди по-късно именно Азар напусна игра, отстъпвайки мястото си на Оскар.

 


В 79' Рафаел Бенитес извърши и втората си смяна в мача, а Виктор Моузес отстъпи мястото си на Марко Марин. Между 83' и 84' "чуковете" на два пъти бяха изключително близо до втори гол, но вратата на Челси някак оцеля. Първо Чех лиши Джарвис от попадение, а минута по-късно Ашли Коул отрази от голлинията удар на Рийд.


Натискът на Уест Хям все пак даде резултат в 87', когато "чуковете" осъществиха и пълен обрат в мача. Авторът на първия гол Карлтън Коул комбинира с резервата Мохамед Диаме, който със силен изстрел по земя матира Чех за 2:1.


Макар и вече изоставащи в резултата, футболистите на Бенитес се оказаха напълно безпомощни срещу вдъхновените си домакини. Така се стигна и до добавеното време на мача, когато Уест Хям съвсем хвърли в екстаз своите привърженици. Кошмарна грешка на Ашли Коул позволи на Тейлър да излезе очи в очи с Чех, като неговият изстрел бе успешно париран. Топката обаче попадна право в краката на Модибо Маига, който безпощадно я прати в мрежата, слагайки точка на спора - 3:1.


szólj hozzá: West Ham vs Chelsea 3:1 GOALS HIGHLIGHTS