Лудите глави на футбола: Джон Тери

снимка: Guliver/Getty Images

Футболът е доказано най-обичаната игра в световен мащаб, а причините за това не са една или две. Този спорт технически позволява най-различни импровизации от страна на неговите най-запомнящи се артисти, което и често води до красиви и незабравими моменти на терена. Но заедно с грациозността, елегантните изпълнения и моментите на магия, тук има и нещо друго - култът към лудите глави. Лошите и диви момчета, които заемат своите специални места в историята, феновете ги боготворят такива, каквито са. Често преминавайки границата, вършейки и недопустимото, но истински и искрени в поведението си. Всеки понеделник Sporta.bg ще ви припомни за някои от най-ярките представители на тази особена порода футболисти, които никога няма да забравим.


Джон Тери е една от най-скандалните и коментирани личности в историята на съвременния футбол. Той е сред най-добрите защитници в света и капитан на клубния си отбор Челси, но славата му на лошо момче го преследва вече повече от 11 години.


Английският национал е роден в Лондон на 7 декември 1980 година и живее със семейството си в Баркинг. Посещава едно от най-елитните лондонски училища Eastbury Comprehensice School. Юноша е на Уест Хям, но още на 14-годишна възраст преминава в юношеските формации на Чесли.


За лондонския гранд до момента той има 357 мача и в професионалната си кариера е играл единствено за Челси, като изключим шест месечния му престой под наем в Нотингам, като изиграва 6 мача за отбора.


Той е неизменна част от състава на Челси, както и от националния отбор. Но освен с прекрасните си футболни качества, Джон Тери е също толкова известен като едно от лошите момчета на футбола.


Още от началото на своята кариера в Челси доминиращият централен защитник се забърка в постоянни скандали, които непрестанно накърняват неговия имидж и връзките му с хората.


През далечната вече 2001 година характерът на Джон Тери излиза наяве. Ден след терористичните атаки срещу „кулите близнаци" в САЩ той и неговите съотборници Франк Лампард, Ейдур Гудьонсен и Джоуди Морис се подиграват на американски туристи на летище „Хийтроу" в Лондон. За изцепката си футболистите на Челси са глобени с по 2 седмични заплати.

 

"Фаталната" Ванеса Перонсел, заради която Тери нагази в дълбоки води

 

Това е само началото на скандалните изяви на тези футболисти, но най-вече на Тери. Още през следващата година неговото име се замесва в пореден скандал, получил сериозен отзвук в световните медии.


Той взема участие в сбиване в нощен клуб в Лондон, където успява да си счупи ръката, удряйки един от гардовете в заведението. Срещу него и съотборника му Морис се завежда дело, като двамата са оправдани по всяко обвинение - нанасяне на щети, използване на бутилка като оръжие и т.н. Заради скандала Джон Тери е изхвърлен от националния отбор до прекратяване на делото и изпуска световното първенство в Япония и Южна Корея през лятото на 2002 година.


2004 година оставяоще един срамен белег в лошото момче на Челси. Таблоидите разкриват, че той, неговият съотборник и близък приятел Уейн Бридж и трети играч разиграват помежду си около 40 хиляди паунда в залози на конни надбягвания или състезания с кучета.


Последваха няколко години, в които името на Джон Тери не фигурираше сред тези на знаменитостите, които се забъркват в неприятности, но в края на 2009 година всичко това се обърна на 180 градуса.


Родителите на защитника на Тери също се замесиха в скандали през 2009-а. Първо майка му беше хваната да краде от популярен магазин в Лондон, като стоката бе оценена на 800 паунда. След това баща му бе хванат от репортери да продава кокаин, като тези скандали афектираха върху играта на бранителя. Баща му беше хванат и да употребява наркотика във винен бар в Лондон.


Въпреки негативните новини около неговите родители през юни 2009 той бе обявен за „баща на годината". Той има близнаци, като по това време твърдеше, че семейството значи всичко за него.

 

Моментът, в който Уейн Бридж не прие ръкостискане с Тери


Това, обаче, се оказа лъжа. В началото на 2010 година таблоидите на Острова взривиха медийната общественост, че капитанът на Англия и Челси Джон Тери има афера с приятелката на един от най-добрите си приятели - Уейн Бридж.


Това стана факт, след като Тери загуби заведено дело, с което целеше новината да не бъде разпространявана. След като съдът отхвърли молбата на защитника, новината бе разпространена, се разбра, че той и Ванеса Перонсел са имали бурна афера, като дори тя е направила аборт.


След случилото се Тери бе пред развод със своята половинка, загуби много от спонсорските си договори, а на всичкото отгоре загуби верен приятел в лицето на Бридж. Освен това, Капело му отне капитанската лента, но в началото на 2011 година му я върна обратно.


Преди да дойде този момент, Тери се забърка в пореден скандал, който разкри участието му в организиране на неправомерни обиколки за туристи на „Стамфорд Бридж". ФА защити своя капитан по това време, но това разкритие за пореден път показа тъмната страна на Джон Тери.


След кратко затишие дойде и най-големият скандал около неговото име. По време на двубоят срещу К.П.Р. Джон Тери бе заснет от камери как обижда защитника Антон Фърдинанд, като след мача братът на Рио заяви, че Джон Тери го е нарекъл „ш**ана черна п**ка". Капитанът на националите на Англия отрече всички обвинения, но ФА и полицията в Лондон започнаха собствени разследвания по случая.

 

Виновен или не, случилото се с Антон Фърдинанд ще остави завинаги черно петно в биография на Тери


Това отново повлия негативно на защитника. Неговата форма спадна, нови рекламодатели се отдръпнаха от него. Освен това загуби капитанската си лента при „трите лъва", а селекционерът Капело се опита да защити своя играч. От ФА бяха непоколебими в решението си и италианецът реши да напусне своя пост.


Решението относно расисткия случай на Тери ще бъде оповестено едва след края на европейското първенство през лятото, за което в момента Англия няма треньор, няма и колектив след като партньора на Тери - Рио Фърдинанд, заяви, че не може да го понася.


Скандалната слава на Джон Тери го преследва вече 11 години, но тя е част от неговия характер, който го е издигнал до нивото, на което е. Лошото момче на Челси и английския футбол със сигурност не е човекът, на който трябва да се подражава. Но е сигурно, че докато се представя отлично на терена, феновете му ще се радват, ще скандират неговото име и скандалите около него няма да притесняват никого.

 

За последно Тери разочарова феновете на Челси и английския футбол по време на 1/2-финалния мач-реванш от Шампионската лига с Барселона на "Камп Ноу", който бъдещият шампион спечели сякаш с божествено докосване, останал с десет души на терена. Капитанът на "сините" остави своя тим по безпардонен начин с човек по-малко срещу Барса, след като си позволи да изрита без топка чилиеца Алексис Санчес.

 

След момента на лудост, който за малко не струва на Челси първия трофей от Шампионската лига

 

В ситуация, която по никакъв начин не предполагаше подобно действие. Постъпката на Тери бе безразсъдна, нелогична и откровено глупава, а полученият червен картон лиши капитана от участие във финала с Байерн. В последствие Джей Ти бе разкъсан от британските медии, като някои от заглавията в английските вестници не бяха лишени от силни думи по адрес на бранителя.