Робъртсън безпогрешен в Шанхай, бивш шампион отпадна

галерия:

снимка: SPORTA.BG

Световният номер 1 Нийл Робъртсън започна с лесна победа кампанията си за историческа трета поредна ранкинг титла от турнир в Китай, след като по безапелационен начин се разправи с 5:1 с представителя на домакините Вън Ючен в 1-ия кръг на Шанхай Мастърс.

 

Sporta.bg припомня, че в самото начало на сезон 2013/14 Гръмотевицата от Австралия триумфира в първия ранкинг турнир Уши Класик след успех с 10:7 над Джон Хигинс.

 

Така русокосият левичар се превърна в първия майстор на щеката в историята, който печели две поредни състезания от най-висок ранг, провеждащи се в Китай, след като в края на миналия сезон грабна титлата от Откритото първенство на Китай (China Open).

 

Робъртсън се намира във великолепна форма през 2013-та година и е един от най-убедителните лидери в световната ранглиста от доста време насам. Той е сред фаворитите за титлата в Шанхай Мастърс, като започна повече от убедително срещу Ючен, реализирайки сенчъри брейк от 122 точки още в първия фрейм.

 

Победата на Робъртсън не подлежеше на съмнение през целия двубой, като той разгърна нищожна част от потенциала си, предвид скромните възможности на съперника му. В следващия втори кръг на Шанхай Мастърс Машината от Мелбърн ще се изправи срещу световния шампион от 2006-та година Греъм Дот или Марк Кинг.

 

Серията от 122 точки на Робъртсън за кратко бе еднолично начело в класацията на брейковете, като беше изравнена от световния шампион по снукър с 6 червени топки Марк Дейвис.

 

 

Ветеранът, който триумфира в мини-формата на снукъра в Тайланд именно срещу Робъртсън, се нуждаеше от повече време, за да елиминира Алистър Картър - 5:2.

 

Така Дейвис преодоля първото си сериозно препятствие в Шанхай Мастърс, като отстрани шампиона в турнира от 2010-та година. 41-годишният майстор от Съсекс гарнира успеха си с два сенчъри брейка - освен въпросния 122 във втория фрейм, той записа 102, за да поведе с 3:0.

 

Капитан Картър върна интригата в двубоя, но на практика нямаше шанс да оспори лидерството в резултата на съперника си и загуби двубоя в 7 партии.

 

Феновете на снукъра ще имат щастието да гледат изключително любопитен двубой във втория кръг между Марк Дейвис и действащия шампион на Шанхай Мастърс Джон Хигинс. Sporta.bg припомня, че Вълшебника от Уишоу си осигури място в следващата фаза вчера след протоколен успех над Майк Дън.

 

 

Световният вицешампион от „Крусибъл" 2013 Бари Хоукинс не даде нито един фрейм за победата с 5:0 над Дейвид Грейс също в първия кръг в Шанхай. Ястреба се отчете със сенчъри брейк от 107 точки още в първия фрейм, с което индикира, че се намира в подходяща кондиция да спори за отличието.

 

Следващият съперник на Хоукинс може да бъде световният номер 10 Марк Алън, при положение, че устатият ирландец елиминира Раян Дей.


От 14:30 часа българско време днес ще се изиграят мачовете Джъд Тръмп - Майкъл Холт, Матю Стивънс - Питър Лайнс, Андрю Хигинсън - Лин Шуай и Марко Фу - Цао Юпън.


Ако сте истински снукър фен и желаете да получавате компетентна информация за света на любимата игра, харесайте страницата във Фейсбук Snooker PTC Bulgaria!


Само в нашия специализиран сайт Snooker.Sporta.bg можете да се запознаете с българските майстори на щеката и да получите актуални новини за сезона в снукъра по света и у нас.