Стартира подписка за спасение на борбата

Участниците в Международния турнир по свободна и класическа борба за мъже и жени "Дан Колов и Никола Петров" започнаха подписка срещу препоръката на ИБ на МОК за изваждане на борбата от списъка на основните спортове на летните Олимпийски игри, 2020 г.

 

Декларацията бе прочетена по време на официалното откриване на състезанието, което се провежда в Пловдив.

 

"Ние сме убедени, че борбата е неизменен и свещен символ на олимпизма и неговите идеали от първите Олмпийски игри на древността и до днешни дни. По настоящем тя обединява близо 200 страни от всички континенти на планената - членки на ФИЛА и Олимпийското семейство", се казва още в документа.

 

В декларацията се подчертава, че няма нито един народ в свата, който да не практикува национален вид борба - еманация на дълолетни традиции и извор за обогатяване на олимпийските стилове борба. С подписите си вадачите на делегациите, спортисти, съдии и треньорите от 27-те страни, участнички в турнира "остро възразяват срещу препоръките на ИБ на МОК с надежда, че тази позиция ще бъде преосмислена".

 

Турнирът бе открит от министъра на физическото възпитание и спорт Свелен Нейков, който подчерта, че това състезание е традиция за българския спорт, а Дан Колов и Никола Петров са пример за поколения български спортисти. За постигнатите успехи на тепиха и в работата му като спортен деятел олимпийският шампион проф. Петър Киров получи от областният управител на Пловдив Здравко Димитров грамота. Изтъкнатият състезател благодири за вниманието и добави, че през всичките 51 години турнирът е бил важен за подготовката и осъвършенстването на борците.

 

Той припомни, че борбата е единственият спорт, който не е уличаван за допинг. Ако трябва ще направим световен референдум и борбата ще остане, допълни Петър Киров. Кметът на Пловдив Иван Тотев връчи на Валентин Йорданов почетен плакет на общината, а председателят на българската федерация по борба награди от своя страна всички, които са свързани с организацията на турнира и изграждането на спортната зала в Пловдив