Малта не се даде на Северна Ирландия преди мача с България

снимка: БТА

Съперникът на България в квалификациите за Мондиал 2014 Малта не се даде на Северна Ирландия и завърши наравно - 0:0 в приятелска среща.

 

Проверката беше последна за островитяните преди подновяването на кампанията за Световното първенство в Бразилия и затвърди сравнително позитивната им тенденция в последните срещи. Малтийците имат само три загуби в последните си осем мача - и квалификации и контроли.

 

Първия мач на България за 2013-а година ще бъде именно срещу състава на Малта, а срещата е на 22 март и ще се играе пред празни трибуни на Националния стадион "Васил Левски" заради наложено ни от ФИФА наказание за расизъм.

 

В контролата Малта - Северна Ирландия имаше няколко добри възможности за гол и пред двете врати, но Малта не само се защитаваше добре, но също така създаде и няколко добри атаки. Италианският им старши треньор Пиетро Гедин има пълното право да бъде доволен от своите за представянето, особено през първото полувреме, отбелязва вестник "Малта Таймс", цитиран от БТА.

 

Гедин направи четири промени в сравнение с контролата с Лихтенщайн, спечелена с 1:0. Пол Фенек и Алекс Мускат замениха Родерик Брифа и Джонатан Каруана, вратарят Андрю Хог излезе под рамката вместо Джъстин Хабер, а легендата Майкъл Мифсуд си зае титулярното място на върха на атаката вместо Терънс Вела.

 

Срещата ще се запомни и с българската съдийска бригада начело с Николай Йорданов и асистентите Диян Вълков и Мартин Маргаритов.

 

Още в 4-ата минута дойде и първата голова опасност в мача, като домакините пропуснаха да отбележат. Едуард Ерера центрира към Андрю Коен, чийто удар обаче беше спасен от вратаря Алън Манъс.

 

В 18-ата минута Йорданов отмени попадение на Даниъл Лафърти след центриране на Крис Брънт от корнер заради фаул в атака. Към средата на първата част Мифсуд и Андре Шембри имаха две добри възможности, но защитниците на гостите блокираха ударите им.

 

След почивката отново надмощието беше поделено, като в 69-ата минута Малта пропусна и най-чистото си положение. Андре Шембри даде дълъг, диагонален пас на Мифсуд, който излезе на удобна позиция срещу ирландския вратар. Капитанът на Малта стреля, но първия път Манъс спаси, докато при добавката стражът извади топката в корнер.