Вицешампионът по снукър Ивайло Пеков: Не очаквайте чудеса от българите на PTC в София

Ивайло Пеков ще навърши 19-годишна възраст по време на дългоочаквания турнир от Европейския тур на Players Tour Championship в София. Той ще се проведе между 15-ти и 18-ти ноември в Принцес хотел.


PTC Victoria Bulgaria Open ще се окаже не само дебютът му в ранкинг състезание, организирано от Световната билярд и снукър асоциация, но и скъп спомен за един от най-вълнуващите му рождени дни.


Ивайло е вицешампион на България по снукър, след като в оспорван финал губи от Георги Величков - друг роден млад талант, с когото вчера ви запознахме.


Sporta.bg има удоволствието да ви представи поредната ни надежда за престижно представяне в най-силния снукър турнир, организиран някога в България - Ивайло Пеков.

 

Повече за него можете да научите от индивидуалния му профил в специализирания сайт на турнира Snooker.Sporta.bg.

 

Tам ще открието всичко най-важно за света на снукъра и най-актуална информация за предстоящия турнир в София. Купете си билет и не пропускайте зрелището.

 

Също така можете да участвате в нашата игра с въпроси - всеки ден някой печели щека или топка с автограф от любимия си снукър играч! Вие решавате кой да подпише атрибута ви! Също така играете за голямата награда - двоен билет за финала, а всеки, отговорил правилно и закупил билет, ще получи луксозна книга за надпреварата.

 

Как започна да се занимаваш със снукър?

 

Започнах да се занимавам със снукър през 2008 година, благодарение на изключителната популярност, която спортът доби по Евроспорт. Започнах да гледам турнирите по телевизията и в даден момент реших да опитам каква е тръпката на живо.

 

Къде се подготвяш? Как тренираш? Имаш ли специална програма в тренировките?

 

В момента се подготвям в клуб „Emotion" София. Тренирам с републиканския шампион за 2009/2010г. и 2010/2011г. Никола Кемилев (очаквайте в следващите дни и интервю с Никола специално и единствено за Sporta.bg)

 

Нямам строго специална схема за трениране, но се старая да се придържам към упражненията на високоценени треньори в световния снукър.

 

Също така следвам съветите на някои български играчи като: Иван Кюпов, Красимир Камешев и Румен Бочуков, които ми помагат доста в тренировките. (с Кюпов и Камешев също ще ви запознаем в близките дни)

 

Кой е най-силният съперник, срещу който си играл? Опиши играта му с няколко думи?

 

Най-силният съперник, с когото съм играл, е Алекс Борг. Срещнахме се на 1/16 финал на Европейското първенство за мъже 2011 година.

 

Той е двукратен европейски шампион и е бил част от професионалния тур в даден период от време. Играта му е впечатляваща - класи над нивото в България.

 

Какво мислиш за развитието на снукъра в България?

 

Развитието на българския снукър е осезаемо, но има още какво да се желае откъм бази и условия за игра. Всеки играч се нуждае от добра база за подготовка, за да може да тренира пълноценно.

 

Кой е твоят идол в снукъра и защо?

 

Рони О‘Съливан!!! Той представя снукъра в друга светлина. Притежава невероятна техника и усет към играта. Той е магнит за всички зрители. Без него играта става скучна и безинтересна.

 

Също така съм голям фен и на Марк Алън. Определено се стремя към техния начин на игра и се уча от всеки техен удар. (Алън ще присъства на големия турнир в София, но Рони, за съжаление - не)

 

Как виждаш твоето ниво преди началото на PTC в България? Тренираш ли специално за турнира? Как очакваш да се представиш?

 

Нивото в България е доста ниско в сравнение с професионалния тур. Никой не трябва да очаква чудеса от българските играчи.

 

По-скоро това е ценен опит, който ще се отрази положително на всички българи. В момента нямам възможност да тренирам всеки ден, но до началото на PTC VICTORIA BULGARIA ще се опитам да влезна в топ форма.

 

Очаквам да играя финал с Марк Уилямс или Марк Селби (смее се)!

 

Какви качества разви снукърът в теб?

 

Да действам под напрежение, но едновременно с това и прибързаност.

 

Снукърът предимно хоби ли е за теб и успяваш ли да го съчетаваш с другите си задължения? В свободно си време ли го практикуваш?

 

В последната една година, за съжаление, снукърът остана на втори план. Вече нямам достатъчно време за тренировки, не успявам да го съчетавам с останалите ми дейности и това се отразява на играта ми.

 

Именно поради тази причина резултатите ми по българските турнири са колебливи - някой път играя финал, а друг път отпадам 1-ви кръг.

 

Разкажи за най-добрия си резултат - къде го постигна? Как премина тогава участието ти в турнира и още за най-добрия си резултат!

 

Станах вицерепубликански шампион с една стабилна, за българския снукър, игра и два халфсенчъри брейка, но за съжаление след един доста оспорван финал загубих от Георги Величков, който също беше в много добра форма, с 5:4.

 

Също така през 2011 година станах първият българин преодолял груповата фаза на Европейско първенство.

 

Група в която бяха двама европейски шампиони и шампионът на Полша, но все пак спечелих 4 от общо 7 мача и продължих напред. Все пак, не мисля, че това са невероятни постижения, все още се надявам,че най-добрите ми резултати тепърва предстоят.

 

Не пропускайте да видите Джон Хигинс, Марк Селби и много други елитни играчи на живо в София! Купете си билет за турнира от сериите PTC, който ще се проведе в хотел "Принцес" между 15-ти и 18-ти ноември!