Джон Хигинс спечели напрегнатия финал в Шанхай Мастърс

снимка: Guliver/Getty Images

Четирикратният световен шампион Джон Хигинс спечели с впечатляващ обрат емоционалния финал на Шанхай Мастърс срещу младата суперзвезда на снукъра Джъд Тръмп.

 

Шотландският майстор на щеката се поздрави с драматична победа с 10:9 над далеч по-неопитния си опонент в повторение на финала от Световното първенство в легендарния Театър „Крусибъл". Тогава Хигинс надви съперника си с 18:15 и вдигна за четвърти път световната титла, а сега нанесе второ поражение на Тръмп в спор за отличие от ранкинг турнир.

 

Мачът за трофея от престижната надпревара в Шанхай премина през нервни моменти и запомнящи се отигравания, като също така бе украсен и с максимален брейк от 147 на сметката на Хигинс.

 

Това бе 91-ия случай в историята на снукъра, когато играч разчиства самостоятелно масата единствено чрез комбинации с черната топка и съответно постига максималния възможен брой точки в 1 фрейм.

 

За самия Хигинс постижението също е много специално, защото това е едва 4-ия максимален брейк във финал на ранкинг турнир, а иначе шотландецът вече има 25 титли от най-силните състезания в програмата на професионалистите.

 

Магьосникът от Уишоу ще получи 7 000 точки за класирането през сезона, чекът за победителя на стойност 75 000 паунда и още 12 000 паунда допълнително заради онези знаменити 147 точки във фейм номер 6.

 

Иначе въпреки него Хигинс се намираше в неизгодна позиция на масата в следобедната сесия, защото изоставаше с 2:7, но след това последваха запомнящи се брейкове от страна на шотландеца и той предложи на феновете игра от изключителна класа.

 

Серии от 89, 74, 76 и 71 помогнаха на Хигинс да спечели цели шест последователни фрейма, за да поведе с 8:7, но Тръмп отговори с брейк от 105 и изравни на 8:8. А това бе третият сенчъри (100+ точки) за родения в Бристъл кюмен, който преди това бе повел с 5:0 чрез поредици от 112, 80, 74, 111 и 59.

 

В крайна сметка при 9:9 брейк от 61 се оказа достатъчен за Хигинс да спечели първия си трофей от шестгодишната история на Шанхай Мастърс и да прекрати доминацията на англичани в надпреварата.