Чавдар Костов се завръща у дома - подписва за година с Левски

снимка: basketball.bg

Баскетболният Левски се сдоби с нов лидер за новия сезон, след като официално Чавдар Костов ще подпише договор за едно година с втория от последните няколко шампионати на България.

 

Крилото изчакваше до последно оферти от чужбина, след като прекара две години в гръцкото първенство с екипа на Кавала, но в крайна сметка реши да остане в клуба, изградил го като баскетболист.

 

Той записа мачове за "сините" още през миналия сезон, след като се включи за плейофите след края на гръцкото първенство. Той беше с основна заслуга за доброто представяне на Левски и стигането на финала, като беше с решаваща роля в мачовете срещу Ямбол в полуфиналната серия. Той записа общо 9 мача, в които реализира средно по 12.8 точки.

 

Чавдар Костов беше и най-добрият реализатор за националния отбор по време на квалификациите за ЕвроБаскет 2013, като неговата игра определено показа, че съставът на България има бъдеще. Той записа средно по 16.4 точки, овладя по 5.3 борби и беше с много висок коефициент - 15.8.

 

„Много съм щастлив, че Чавдар избра Левски и ще бъде част от отбора през предстоящия сезон", коментира за клубния сайт старши треньорът на „сините" Константин Папазов по повод привличането на националния състезател за още един сезон.

 

„По този начин  доказваме политиката, която избра клуба да дава шанс на повече български състезатели. Очаквам Чавдар Костов да затвърди отличните впечатления от представянето си с националния екип през лятото и през новата състезателната година в отбора на Левски."

 

През тази година Левски приема нова политика, като в състава няма да се състезават американци. Това означава, че най-добрият играч през последните два сезона на "сините" Арън Харпър няма да се подвизава в отбора.

 

„Виждам голямо старание от страна на всички баскетболисти по време на подготовката. Надявам се това да продължи и след пристигането утре на новия плеймейкър Марко Маринович и после на Николай Върбанов отборът наистина да придобие нов облик.

 

„Въпреки стратегията ни на подмладяване на тима и освежаването му с български играчи, смятам, че той ще бъде конкурентоспособен и ще играе красив и атрактивен за зрителите баскетбол", сподели още Папазов.