Очаквано: Андрес Иниеста е най-добрият играч на Евро 2012

снимка: БТА

Техническият екип на УЕФА оповести 23-мата си избраници за идеалния отбор на Европейското първенство в Полша и Украйна.

 

В допълнение към листа с отличените от асоциацията обявиха и избора си за най-добрият играч на финалите - очаквано това е Андрес Иниеста.

 

Той беше избран за номер 1 във финала срещу Италия, спечелен с 4:0 - за трети път острието на Барселона спечели индивидуалния приз за мач от Евро 2012, а в крайна сметка с титлата заслужи и наградата за цялостното си представяне в турнира.

 

Андреа Пирло също има три приза за номер 1 мачове от турнира - срещу Германия, Англия и Хърватия. Той бе и сред вариантите за играч на Евро 2012, но в крайна сметка от УЕФА решиха да отличат някого от шампионите на Европа.

 

„И Пирло, и Шави Ернандес можеха да бъдат избрани за номер 1, но изборът на Иниеста е поощрение за креативния футбол. Той беше изключителен на финала", обясни техническият директор на УЕФА Анди Роксбърг.

 

Жури от 11 членове на УЕФА определиха Иниеста за номер 1, след което предоставиха и листата с идеалния отбор, състоящ се от още 22-ма футболисти.

 

Шампионът Испания има цели 10-ма представители - единствено Алваро Арбелоа от титулярите не е включен.

 

Италия е с 4-ма номинирани, с колкото е и Германия, а от Португалия  има трима представители. Това са единствените отбори в повече от 1 футболист в идеалния състав.

 

Идеалният отбор на Евро 2012:


Вратари:

 

Джанлуиджи Буфон, Икер Касияс, Мануел Нойер

 

Защитници:

 

Жерар Пике, Фабио Коентрао, Филип Лам, Пепе, Серхио Рамос, Жорди Алба

 

Халфове:

 

Даниеле Де Роси, Стивън Джерард, Шави Ернандес, Андрес Иниеста, Сами Кедира, Серхио Бускетс, Месут Йозил, Андреа Пирло, Шаби Алонсо

 

Нападатели:

 

Марио Балотели, Сеск Фабрегас, Кристиано Роналдо, Златан Ибрахимович, Давид Силва