ВИДЕО и СНИМКИ: Кралят на спринта отново се казва Болт

галерия:

снимка: БТА/AP

Юсейн Болт вече има 12 златни медала от Световни първенства и Олимпийски игри, след като за втори път покори най-престижната дисциплина в Царицата на спортовете - спринта на 100 метра.

 

Както Sporta.bg вече ви съобщи, суперзвездата на леката атлетика грабна златния медал на планетарния шампионат в Москва с най-доброто си време за сезона - 9.77 секунди, въпреки силния дъжд и насрещния вятър.

 

Така Юсейн Болт прибави още едно основание да се определя като жива легенда на спорта, която по отличия и влияние в света на леката атлетика може да съперничи и дори надхвърля блясъка на Джеси Оуенс и Карл Люис.

 

Болт спечели всичко в трите дисциплини - 100, 200 и щафетата на 4 по 100 метра - на Олимпийските игри в Пекин и в Лондон и на Световното първенство в Берлин през 2009-та година, поставяйки извънземен световен рекорд от 9.58 секунди.

 

На шампионата на планетата в Дегу през 2011-та печално известният фаулстарт попречи на Болт да защити короната си в спринта на 100 метра, но днес в Москва той отново нямаше конкуренция на финала.

 

Така Болт има 6 златни медала от Олимпийски игри и 6 от Световни първенства, след като в Дегу триумфира на 200 метра и в щафетата на Ямайка на 4 по 100 метра.

 

Мисията на Светкавицата не е изпълнена на Световното първенство в Москва, защото му предстои да омагьоса феновете за пореден път и в любимата си дисциплина 200 метра, а и да изведе щафетата на Ямайка до златото.

 

 

Живата легенда Болт вече с две световни титли и на 100 метра

 

Традиционното послание към небето от страна на Светкавицата преди старта

 

Обременен или не, Болт не реагира бързо на пистолета, особено след фаулстарта в Дегу 2011

 

9.77 секунди на дъжд и вятър - повече от достоен резултат за световна титла

 

Болт имаше сериозна конкуренция в лицето на Джъстин Гатлин в първите 50 метра, но след това нямаше проблеми

 

Поздравления между двамата най-изявени спринтьори на финала в Москва

 

Болт се прави на Мери Попинз под дъжда над Москва секунди преди старта на финала

 

Стадион "Лужники" рядко е пълен в първите дни на Световното първенство, но за подобно шоу няма как да има свободно място

 

Всеки иска да се докосне до легендата

 

Марковият знак на Болт след победата е предупреждение, че той не смята да спира дотук

 

Болт едва започва мисията си в Москва - следват златните медали на 200 метра и в щафетата на 4 по 100