Машината "Удинезе" можеше да затрие талант №1 на Левски

снимка: Булфото

Антонио Вутов взе решение да остане в Левски. Напълно разбираемо, "синята" част от България си отдъхна с облекчение, особено имайки предвид всичките лоши неща, които се стовариха на главите на феновете в последните месеци.


Присъствието на талантливо и симпатично момче, каквото е Антонио Вутов в състава на Левски, бе сред последните допирни точки между настоящата селекция на "сините" и традициите на столичния гранд, който ако не винаги, то поне в голяма част от историята си е произвеждал запомнящи се кадри, които са радвали трибуните.


Италианският Удинезе успешно изкуши младия Антонио и родителите му, защото кой нормален наш сънародник не би предпочел възможностите, които предлага Италия в сравнение с тези у нас. И как самият Антонио да не залитне по идеята "Фриули". Нападателят на Левски дори не е завършил училище, а вече го ухажва един от топ отборите в Серия А! Нещата обаче не винаги са такива, каквито изглеждат.


Съвсем разбираемо от "Герена" реагираха като ужилени и осъзнаха, че нямат правото да изпуснат Вутов, преди младокът да е разкрил поне част от големия си потенциал на "Герена". По-важното обаче е, че самият той, а явно и родителите му, успяха да вникнат в начина, по който функционира една футболна машина от породата на Удинезе.


А какво вероятно щеше да се случи с Антонио Вутов в Италия? Удинезе е крайно особен футболен клуб, който най-вече заради бизнес амбициите на собственика си Джампало Поцо (човек, който притежава още клубове в Англия и Испания, б.а.), разполага с наистина огромен списък от футболисти. На тази възраст и на сегашното си ниво, Антонио Вутов със сигурност нямаше да изиграе нито един мач за първия отбор на Удинезе в следващите поне две години. Просто защото преди него щеше да има много други, които на този етап да са по-подготвени.


Какво следва оттук-натам - вероятно някой друг мач за Примаверата на клуба, където конкуренцията за него щеше да е в пъти по-голяма, отколкото в първия състав на Левски. А както често се случва с младите футболисти в Италия - рано или късно идват и моментите на безкрайно преотстъпване на един или друг клуб от сравнително ниско ниво, където шансът младок като Вутов да отбележи регрес, вместо обратното, става тревожно голям.

 

Шансът срещу Ботев е един от многото, които Антонио Вутов ще получава в Левски


Много хора казват, че вторите дивизии на Англия, Италия и Испания са далеч по-жестоки и биткаджийски първенства, отколкото първите такива и отколкото повечето други дори си представят. Гледайки към симпатично, но същевременно и крехко момче като Антонио Вутов, ритници по кокалчетата срещу Новара, Падова или Кротоне са последното, което му е нужно в момента. Защото ако не е Примаверата на Удинезе, тогава вероятно ще бъде Серия Б. Сметката е проста.


Новият формат на българския шампионат предполага не само повече мачове, но и повече дербита. Което предвещава и повече шансове за изява на Вутов, което вероятно вече му е било обещано от Тодор Батков и Наско Сираков. Левски ще се изправи по четири пъти срещу ЦСКА, Лудогорец, Ботев, Литекс и останалите сериозни отбори в първенството, което малко или много, би трябвало да вдигне нивото на шампионата.


Антонио Вутов ще вземе участие в повечето от тези битки и ще получи шанс да развива качествата, можем да сме сигурни. Новият треньор на Левски Славиша Йоканович също е доказан майстор в работата с млади таланти, а имена като Стеван Йоветич, Адем Ляич и Зоран Тошич са достатъчно доказателство.


Но за разлика от Италия, тук в Левски малкият Антонио се ползва с безгранично доверие, любов и подкрепа, които трудно бихме сравнили с очакваното го безразличие в Удинезе. Там просто щеше бъде един от десетките футболисти, подписали с фамилия Поцо. А много от тях - загубили се безвъзвратно в последствие.

 

Тук в България често битува израза "колкото по-рано в чужбина - толкова по-добре", но не и без внимателен анализ на детайлите - къде, кога, защо и трябва ли. Димитър Бербатов успя в Леверкузен, но не само заради божествения си талант, но и защото системата, а и мисленето на клубовете в Германия е по-благосклонна към младите футболисти. Серия А е класически шампионат, който винаги ще бъде сред водещите на континента, но и той, както всички останали, притежава определени закономерности. А всички знаем, че ако има място, където за един талантлив тийнейджър да бъде осезаемо по-трудно, отколкото другаде, това е именно Италия.


Ако тази статия ви се струва интересна, харесайте Sporta.bg във Facebook, за да следите всичко най-актуално в света на спорта и живота на спортистите