Тодор Неделев вдъхнови обрат за Ботев и се подигра с Левски (СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА

Ботев (Пд) затвърди игровата криза в Левски, след като днес в Пловдив възпитаниците на Мъри Стоилов осъществиха обрат срещу софийския си съперник и благодарение на Тодор Неделев победиха с 2:1.

 

Левски поведе още в 5' с гол на Родригес, но само 30 минути той се подаде на провокациите на Минев и си изпроси нелеп червен картон. Втората част пък се превърна в рецитал на Тодор Неделев, който с два гола (57, 75) осъществи обрата.

 

Левски нямаше много положения, като най-добрите бяха изпуснати от Рамос, Генков и Силва, докато "канарчетата" спокойно можеха и да спечелят и с по-голям резултат. Това е и тяхна втора победа над "сините", като преди това 16 години не бяха печелили срещу този съперник.

 

С победата с 2:1 Ботев ще бъде начело на класирането заради повечето си отбелязани голове от Черноморец и Любимец, които спечелиха с по 1:0 своите мачове. Левски пък продължава да няма победа в официален мач през новия сезон. Съставите на двата отбора вижте на този линк.

 

Изненадващо Левски започна по-добре срещата, а Гари Родригес направи прекрасен пробив в 5', стреля мощно от 24 метра и с помощта на гредата топката влетя неспасяемо в мрежата - 0:1 за "сините".

 

Стаховяк трябваше да внимава в още няколко ситуации, като Цветан Генков остана сам срещу него на два пъти, но стражът на домакините се представи на ниво. Неговите съотборници пък заиграха значително по-добре, но опасности пред Илиев липсваха.

 

Решаващ момент в срещата бе 35' - тогава Веско Минев провокира голмайстора Родригес, които го бутна без топка, а от своя страна защитникът падна на земята и започна да се превива. Червен картон за холандеца и Левски остана с 10 човека на терена.

 

До края на полувремето Стаховяк се намеси отлично при удар на Брю, докато в 44' Огнянов остана на отлична позиция и от 5 метра шутира, но Ангелов успя да го блокира - 0:1 на полувремето.

 

Втората част започна с бясно темпо за "канарчетата", а Мъри Стоилов вкара в игра Валери Домовчийски, който се отчете с добри отигравания, а след негов пас удар на Грънчаров бе избит от голлинията.

 

В 57' обаче домакините изравниха, а Тодор Неделев отбеляза изключително рядък гол - той направи за смях двама в синьо, влезе в наказателното поле, където се подигра и със Старокин. Той остана сам срещу Илиев, а от малък ъгъл успя да залъже, че ще центрира и насочи топката във вратата - 1:1. Малко след това негово центриране бе засечено от воле от Домовчийски, който отправи великолепен удар от 12 метра, но топката срещна гредата.

 

В 72' Домовчийски успя да размине отлично Илиев, но капитанът Станислав Ангелов успя да се намеси и изби. Само минута по-късно Левски напомни за себе си, като при контра атака Мюлдер беше изведен на крилото, центрира в наказателното, където топката стигна до Рамос. Той бе очи в очи със Стаховяк, но вратарят прояви рефлекс и изби в корнер.

 

Този пропуск се оказа решаващ, тъй като Христов даде невероятен извеждащ пас над защитата за Неделев, който от движение стреля неспасяемо над Илиев - 2:1 и Неделев се превърна в герой.