ВИДЕО: Няма да има Световно за Бафана Бафана

снимка: БТА

Националният отбор на ЮАР се провали в опита си да участва на второ поредно Световно първенство, след като допусна ключово поражение с 1:2 от Етиопия и не можа да се класира за плейофите в квалификациите от зона Африка.

 

Така страната-домакин на Мондиал 2010 остана на втора позиция в своята Група А с актив от 8 точки - 5 по-малко от лидера Етиопия кръг преди края на тази фаза от пресявките на Черния континент.

 

По-рано днес стана ясно, че Кот д'Ивоар със сигурност ще участва в плейофите за Мониал 2014, след като срази Танзания с 4:2 и с 13 точки е недостижим на върха в Група С пред втория Мароко, който е с 8 пункта.

 

Бернард Мелвин Паркър откри резултата в полза на Бафана Бафана в 34-ата минута на стадион „Адис Адбаба" в Адис Абеба, но в 42-ата Гатане Кебеде възстанов равенството.

 

Автогол на Паркър погреба надеждите на ЮАР за прогрес към плейофите и страната ще трябва да изпрати тъжна 2013-та година, след като в началото на февруари отпадна с дузпи от Мали на четвъртфиналите в турнира за Купата на африканските нации.

 

Египет победи Мозамбик с 1:0 като гост и регистрира 5-та поредна победа в квалификациите, с което безпроблемно намери място в плейофите от зона Африка.

 

Мохамед Салах, който по-рано през годината изведе Базел до полуфинал в Лига Европа, отново беше герой за „фараоните" и реализира единственото попадение в края на първото полувреме.

 

Четвъртфиналистът от последния Мондиал 2010 Гана направи решителна крачка към плейофите, след като победи с 2:0 Лесото, благодарение на головете на Кристиан Атсу и Асамоа Гиан.

 

„Черните звезди" са лидери в Група D с 12 точки - 1 повече от носителя на Купата на африканските нации от 2012-та година Замбия, която вчера допусна разочароващо равенство срещу Судан.

 

 

Голът на Салах срещу Мозамбик

 

Головете от мача Етиопия - ЮАР

 


2014 WC Africa Qualifiers Ethiopia 2-1 South...by ourmatch