Едно различно "Ел Класико"

галерия:

снимка: БТА

Никой не се заблуждава, че поредното Ел Класико за сезона, а и през последните няколко години, ще бъде с не особено значим емоционален заряд. Двата отбора ще се изправят един срещу друг в мач от Примера дивисион, където Барселона е убедителен лидер, а Моу и компания поставят първенството на трето място по значимост след Шампионска лига и Купата на Краля.

 

Няма да бъде сериозно, ако предположим, че "кралския клуб" има някаква амбиция в навечерието на този мач. Отборът е на 16 точки зад Вечния съперник, а във вторник, 5-и март, предстои решителната битка с Манчестър Юнайтед на "Олд Трафорд", и то след 1:1 в първата среща, което фаворизира "червените дяволи".

 

Барселона пък отнесе два звучни шамара в рамките на няколко дни, като падна безславно с 2:0 на "Сан Сиро" от Милан, а след това позволи на Реал Мадрид да превземе "Камп Ноу" с гръмкото 1:3. Двете загуби сами по себе си не изглеждат толкова страшни, но играта на отбора буди притеснения и у най-запалените привърженици на тима.

 

Поглеждайки към двата отбора, може спокойно да кажем, че Ел класико ще е дербито на промените. И едните, и другите ще експериментират със състава си, като Реал Мадрид ще даде почивка на голяма част от титулярите си, докато Роура и Виланова ще търсят как да освежат нещата в носещия се по течението каталунски кораб.

 

Дербито с Барселона ще се яви последен шанс за един бразилски плеймейкър да докаже, че има какво да даде на "белия балет" - да, става въпрос за Кака. Ако той успее да затанцува в ритъма на отбора и покаже неземната си класа утре на "Сантяго Бернабеу", може и да получи още една възможност от Моуриньо срещу Юнайтед. Най-вероятно като резерва, но ако утре успее да смае своя треньор, Кака може да се надява на място на "Олд Трафорд". Миналата година той навлезе във форма към края на сезона, но след изпуснатата дузпа срещу Байерн отново беше закотвен на пейката. Моментът за Кака е сега или никога.

 

 

Появата на Кака ще означава, че Месут Йозил ще седне на пейката, а заедно с него там ще се озоват (най-вероятно) Игуаин, Алонсо, Ди Мария, Коентрао, Варан и Кедира. Единствените титуляри, които е възможно да видим на терена са Роналдо, Арбелоа и Диего Лопес.

 

Пепе със сигурност ще започне титуляр, а до него ще бъде някой измежду Албиол или Карвальо. Мачът е важен за контузения до скоро бранител, тъй като формата на Варан е впечатляваща и титулярното му място на "Олд Трафорд" изглежда сигурно. Вероятно в игра ще видим и Марсело, който също загуби стартовия си номер заради неприятна контузия.

 

 

Микаел Есиен пък ще започне като дефанзивен халф, а до него ще видим Модрич, който още не е спечелил доверието на Моуриньо и е една от трансферните издънки на изминалото лято.

 

 

Кайехон и Роналдо ще подпомагат Кака в предни позиции, а като нападател ще излезе Бензема. Французинът също загуби доверието на треньора, но и той, и Игуаин не се намират в добра форма, а поредното Ел класико може да възможността за един от двамата да си гарантира титулярно място в Манчестър.

 

 

Виланова и Роура пък ще трябва да измислят нещо ново за Барселона, ако не искат отборът да се сбогува безславно с Шампионската лига. Глупаво е да смятаме, че каталунците ще изпуснат титлата в Испания, но в най-престижната клубна надпревара нещата не изглеждат добре, а мачът с Реал ще е перфектен експеримент за Меси и компания.

 

През миналия сезон Гуардиола на няколко пъти излизаше в система 3-4-3, като тя се ползваше с променлив успех. Може би е време Барса отново да прибегне до този вариант или поне да го тества срещу Реал, за да бъдат направени нужните изводи. Това обаче изглежда слабо вероятно, поне на "Сантяго Бернабеу", така че ще се придържаме към стандартното за отбора 4-3-3.

 

Като че ли е време да бъде променена централната двойка в защита между Пике и Пуйол, които очевидно нямат синхрона, който бяха изградили, а освен това по-младият от двамата е далеч от формата, която показваше през последните години. Масчерано винаги е доказвал, че не му е чуждо да играе в защита и е бил с ключова роля не веднъж или два пъти със своите намеси. Алвеш също не изглежда особено активен в последно време, като Монтоя или Адриано могат да получат шанс срещу Реал Мадрид.

 

 

 

Шави със сигурност няма да играе в събота поради контузия, което ще даде шанс за изява на Тиаго Алкантара, който често е пренебрегван през настоящия сезон за разлика от миналия. От това страда развитието на играча, както и вариативността в състава на Барселона.

 

Напълно възможно е Андрес Иниеста също да седне на пейката, за да получи почивка, а и за да бъдат усилени двата фланга на атаката на каталунците. Именно липсата на крила беше в основата на добрата игра в защита на Реал и Милан, чиито бекове често помагаха на централните защитници и затваряха всички пространства през центъра, а Барса настояваше гол да падне именно от там. Кристиан Тейо е една чудесна алтернатива на Иниеста, като може да внесе свежест и острота по фланговете.

 

 

Също така на "Сантяго Бернабеу" можем да видим и Барселона, която да използва типичен №9 в нападение. В неговата роля ще се появи Давид Вия, който за последно игра като такъв във Валенсия. Едва ли треньорският щаб ще заложи на стратегия с чист нападател в лицето на Вия от самото начало, но този вариант трябва да бъде изпробван, защото Барселона вече два пъти беше абсолютно разгадана, а вкарването на Пике в нападение не носи никакъв ефект.

 

Барселона изглежда по-голямата загадка преди поредното Ел класико, тъй като е напълно ясно, че Моуриньо ще насочи цялото си внимание към "Олд Трафорд". В състава на Реал ще видим много от тъй наречените резерви, но съставът на Барса е обвит в тъмнина. Не се знае до колко Роура и Виланова ще искат да рискуват с промяна на титулярите или тактиката на отбора, но за целия свят е ясно, че отборът има нужда от вариативност.

 

Ако мачовете с Милан и Реал показаха нещо, то това беше, че каталунците нямат план Б. Те играят по един и същ начин, независимо дали печелят или губят. При Гуардиола това им носеше успех, но той често сменяше тактика и изпълнители в зависимост от развоя на всеки мач. Нещо, което до момента при Виланова не сме видели и може би е време да видим.

 

Иво Вецев, sporta.bg