Фронтален сблъсък: Умората и разочарованието ще препънат Левски

снимка: Булфото

Sporta.bg продължава своята рубрика, носеща заглавието "Фронтален сблъсък". В нея двама или повече от нашите редактори ще защитават различни позиции по актуални за деня въпроси, включително отминали и предстоящи събития. Искрено се надяваме, че дискутиращите няма да приемат заглавието буквално, което би обърнало офиса ни с главата надолу, но ако и това се случи, то вече имаме медицински екипи в готовност.

 

 

Насочваме поглед към т.нар. "финал на първенството" в събота. Левски посреща шампиона Лудогорец на ст. "Георги Аспарухов", като отборът, който постигне положителен за себе си резултат, почти сигурно ще триумфира и със златните медали.


Нашите редактори Константин Симидчийски и Красимир Киров имат различни очаквания за крайния изход на дербито, като ще се опитат да обяснят защо.

 

Първи започва Константин, който е на мнение, че Лудогорец ще успее да дублира титлата от миналата година.

 

1. Кой ще победи?


Не мога да кажа със сигурност, че Лудогорец ще спечели на ст. "Георги Аспарухов" в събота, но очаквам Лудогорец да не загуби. Което с оглед на ситуацията в първенството, реално ще се равнява на победа.


Естествено, евентуален успех и три точки на "Герена" ще представляват чудесен бонус за Ивайло Петев и неговите футболисти, а Лудогорец ще подплати титлата със стил и доминация над основния си съперник в шампионата (тук е момента да припомним, че "орлите" спечелиха и първото дерби в Разград).


Това обаче е програма "максимум" за Лудогорец. В случая и програма "минимум", а именно - точката, ще свършат работа на гостите от Разград. Предимството на Лудогорец в случая е възможността разградчани да разчитат на два различни резултата, които ги устройват напълно. Левски е в коренно различна позиция, като единствено победата върши работа на "сините". Ситуация, която поне психически дава повече спокойствие на "зелените" преди т.нар. "финал на първенството".

 


2. Ключови фактори в срещата


Би било глупаво и наивно да пренебрегнем два важни фактора, които могат съвсем реално да наклонят везните в полза на Лудогорец. Фактори, които се раждат от един-единствен мач - този с Берое в сряда.


Точно в най-неподходящия момент, когато най-малко Левски имаше нужда от това, футболистите на Николай Митов изиграха 120 изтощителни минути в епична битка с Берое във финала за Купата. Имайки предвид предстоящия двубой с Лудогорец дни по-късно, Левски имаше остра нужда от бърз и чист успех, който не само да ги лиши от нежеланите продължения, но и да спести максимално много сили на "сините".


Ситуацията за Левски стана още по-лоша, след като тимът от столицата успя и да загуби последвалите дузпи. Евентуален триумф с Купата на България щеше да влее допълнителен адреналин в телата на футболистите, който да ги "вдигне" за битката в събота, когато умората от 120-те минути в Ловеч рано или късно ще започне да се забелязва.

 


Сега Левски е изправен пред два изключително сериозни проблема. Футболистите в България по традиция се възстановяват по-трудно и бавно от колегите си в европейските шампионати, а разочарованието от грандиозния провал в Ловеч още повече ще натовари психически и без това разколебаните през сезона играчи на "сините".


Или казано с други думи - играчите на Лудогорец са не просто по-свежи от своите съперници, те ще бъдат и по-уверени от тях. Знам, че много хора сигурно ще приемат това като клишета, но когато става дума за футболистите от българския шампионат, понякога фактори като умора и психическа настройка изиграват изненадващо голяма роля в представянето им. Понякога си мисля, че нашите футболисти са "по-специални" от останалите, но не в хубавия смисъл.


Лудогорец от своя страна започна да се разиграва в най-важния етап от сезона. "Орлите" сякаш позабравиха проблемите си пред гола, като в последните си 4 мача шампионите нанизаха общо 14 попадения. Левски от своя страна показа изненадващи колебания при домакинството си на Миньор, което и сякаш изигра роля на червена лампичка преди двата "финала" за сезона - с Берое и Лудогорец.


3. Ключови футболисти за Лудогорец


1. Станислав Генчев - Бившият футболист на Левски е един от най-опитните бойци на Ивайло Петев. Партньорството му с национала Светослав Дяков в средната линия внася безценна стабилност за цялостното представяне на шампионите, като от представянето на двамата зависи как ще се представи и целият отбор на гостите в двата основни футболни компонента - атака и отбрана.


2. Марселиньо - твърде възможно е гостуването на "Герена" да бъде един от последните големи сблъсъци на бразилеца със зеления екип. Очаква се бразилецът да бъде продаден през лятото, имайки предвид и обявената нова политика от собственика Кирил Домусчиев, който се зарече да следва модела "Литекс". През този сезон Марселиньо често бе критикуван, че показва по-слаба игра отколкото през миналата кампания, но бразилецът е от играчите, които често правят разликата.

 

3. Роман Безяк - човекът "във форма" на Ивайло Петев. Словенецът отбеляза 6 попадения в последните три мача на Лудогорец, като в само един от тях стартира като титуляр. Остава да разберем, дали Петев ще му гласува доверие сред титулярите, но в последните седмици Безяк доказа, че дори от пейката е смъртоносен.

 


4. Какво може да се обърка за Лудогорец?

 

Публиката на Левски може да спечели този мач. "Сините" спечелиха няколко ключови сблъсъка, откакто Илиан Илиев бе заменен от Николай Митов, като сериозна роля в това изиграха привържениците на "сините".


Моментът за Левски е тежък, като столичани се нуждаят от лоялността на всеки един свой фен. Всяко скандиране, всяка песен от трибуните може да неутрализира капка умора, натрупана от гладиаторската битка в Ловеч. Най-големите си победи Левски е постигал рамо до рамо със своята публика и никога без нея.


Естествено, мощната подкрепа от трибуните помага, но не печели мачове сами по себе си. Левски има нужда от феновете си, но и от грешки в играта на своя съперник. "Орлите" показват отлична форма от средата на месец април и нанизаха 6 последователни успеха, но съвсем различно бе в периода от началото на март до април, когато шампионите спечелиха само един двубой от общо пет. Ако Лудогорец се върне дори за малко до този свой черен период, то отборът на Петев ще има сериозни проблеми на "Герена".

 


5. Какво значение ще има за първенството?


В събота се решава абсолютно всичко. Лудогорец има предимство в преките двубои, поради което точка в събота върши работа на "орлите", дори те да загубят от Ботев в последствие. Левски пък няма къде да сбърка до края, ако спечели трите точки. Битката наистина е шампионска, в пълния смисъл на думата. Насладете й се!

 

Харесайте Sporta.bg във Facebook, за да следите всичко най-актуално в света на спорта и живота на спортистите