ВИДЕО: Блестящ Левски се събуди и наказа руски гранд

снимка: levski.bg

Отборът на Левски записа първа победа в своите зимни контроли до момента, след като днес "сините" постигнаха престижен успех с 2:0 над руския гранд Локомотив Москва в Ларнака, Кипър.

 

Резултатът в мача бе открит от Владимир Гаджев, който се разписа след красиво изпълнение на пряк-свободен удар след почивката. В самия край Базил де Карвальо удвои, вкарвайки от дузпа. По-важното за Илиан Илиев е, че той може да бъде доволен от играта на своите футболисти, които спокойно можеха да отбележат още няколко гола във вратата на руснаците.

 

В края на първото полувреме блесна и вратарят на Левски Пламен Илиев, който успя да улови дузпа, изпълнена от Роман Павлюченко. Така Левски записа първи успех за тази зима, след загубата от Аарау и равенството от Виктория Пилзен. В следващия си мач "сините" излизат срещу полския Шльонск, като контролата ще се изиграе в събота, 9 февруари.


Илиан Илиев постави Пламен Илиев на вратата на Левски, докато Дъстли Мюлдер, Димитър Везалов, Пламен Димов и Орлин Старокин стартираха в защита. Капитанът Станислав Ангелов, Стефан Велев и Владимир Гаджев започнаха в средата на терена, докато Илиян Йорданов и Роман Прохазка застанаха на двата фланга. Атаката на Левски бе оглавена от португалския таран Жоао Силва, докато Базил де Карвальо остана на пейката. Африканецът се появи в игра на почивката, заменяйки именно Силва.


В състава на Локо Москва личаха някои добре известни имена, сред които Роман Павлюченко, Дмитрий Съйчов и Виктор Обина.


Първата сериозна опасност за стража на руснаците Гилерме стана факт след 20 минути игра, когато Левски получи шанса да изпълни пряк-свободен удар пред вратата на Локомотив. Зад топката застана Жоао Силва, чийто мощен изстрел бе с мъка избит от Гилерме.


В 24' "сините" осъществиха отлична атака в половината на московчани, а но Владимир Гаджев не успя да преодолее Гилерме. В тези минути Левски стоеше по-добре на терена, като футболистите на Илиан Илиев играеха с високо самочувствие срещу солидния си опонент.


В 30' Прохазка бе изпреварен след центриране на Йорданов, а в 40' отново Жоао Силва бе близо до гола. Португалският таран насочи топката с глава, но отново Гилерме не му позволи да отбележи. Последва корнер, който бе изпълнен от Владимир Гаджев. Дъстли Мюлдер засече центрирането на халфа, но също оставайки съвсем близо до целта.


Три минути преди почивката Роман Павлюченко напомни за присъствието си на терена, а негов изстрел с глава срещна страничната греда. В 45' бе отсъдена дузпа за Локомотив, след като Пламен Димов фаулира футболист на московчани в наказателното поле. Зад топката застана Павлюченко, но Пламен Илиев отрази изстрела на руския национал.


На почивката Илиан Илиев извърши само една промяна в своя стартов състав, като Жоао Силва отстъпи мястото си на Базил де Карвальо. Още в 48' последният можеше да се разпише, но африканецът не успя да засече центрирането на Мюлдер. Руснаците отговориха три минути по-късно, когато отново отличният Пламен Илиев спаси удар на Съйчов.


В 59' Илиан Илиев извърши двойна смяна. Героят за Левски до момента Пламен Илиев напусна вместо новото попълнение Михаил Иванов, докато Ромейн Ели замени друг от новите - Пламен Димов. "Сините" продължиха да създават опасности пред руската врата, а в 63' за пореден път Левски се размина с първо попадение. Добра комбинация изведе Илиян Йорданов на добра позиция, но бившият нападател на Локомотив (Пд) се засуети и не успя да вкара.


Прошка за московчани все пак нямаше в 65', когато Левски увенча добрата си игра с първи гол. Владимир Гаджев застана зад топката при изпълнение на пряк-свободен удар, като по превъзходен начин преодоля стената и насочи кълбото към горния десен ъгъл на вратата - 1:0 за "сините". Две минути по-късно статично положение изпълниха и руснаците, но ударът на Обина попадна право в ръцете на Мишо Иванов.


Макар и вече напред в резултата, Левски не спря да търси възможности за нов гол. В 69' Прохазка проби добре по десния фланг и намери Карвальо, който обаче не бе ефективен в завършващия удар. Две минути по-късно класата си показа Михаил Иванов, който блестящо спаси удар от пряк-свободен удар на Шишкин.


В 72' Илиан Илиев отново гласува доверие на талант №1 на "сините" Антонио Вутов, който замени Димитър Везалов. Три минути по-късно българите осъществиха силна контра в половината на Локомотив, но ударът на Карвальо мина на милиметри от гредата. В 80' Илиан Илиев извърши още две смени, а Радослав Цонев и и Милен Василев замениха съответно Владимир Гаджев и Илиян Йорданов.

 

Крайното 2:0 в срещата бе оформено три минути преди края, когато Левски също получи възможност да изпълни дузпа. Резервата Милен Василев бе фаулиран в пеналтерията на Локомотив, а зад топката застана Базил де Карвальо. За разлика от Роман Павлюченко, Карвальо не сбърка и отбеляза за 2:0 в полза на "сините". Малко след това Антонио Вутов можеше да вкара за класическо 3:0, но талантът стреля в ръцете на противниковия вратар.

 

В последните секунди гредата помогна за втори път на българския тим, след като рикошет в наказателното поле на Левски остави Михаил Иванов безпомощен. За радост на "сините" обаче, кълбото срещна десния страничен стълб на вратата.

 

Състав на Левски:Илиев, Мюлдер, Везалов, Пл. Димов, Старокин, Ангелов, Велев, Гаджев, Йорданов, Прохазка, Силва (Иванов, Ели, Д. Димов, Р. Цонев, Б. Цонев, Вутов, Василев, Карвальо)