Левски като ЦСКА - завъртя реми 3:3 в контрола с Виктория

снимка: levski.bg

Един от най-неприятните съперници на Левски в исторически план - Виктория (Пилзен) - отново се оказа костелив орех за „сините", след като изпоти докрай играчите на Илиан Илиев за равенството 3:3 в контролен мач.

 

В Кипър шестима футболисти на Левски имаха възможността да вземат частичен реванш от лидера в Чехия за загубата с 2:1 в турнира Лига Европа отпреди две години.

 

Христо Попадийн, Христо Йовов, Даниел Димов, Владимир Гаджев, Йордан Милиев и Пламен Илиев получиха игрови минути в контролата от старши треньора Илиан Илиев, който по традиция заложи на две различни единайсеторки за двете полувремена.

 

Участникът в елиминационната фаза на Лига Европа този сезон поведе с 2:0 още до 36-ата минута, след като Дурищ и капитанът Лимберски дадоха аванс на чешкия тим. Стефан Велев обаче заличи част от пасива на отбора си с точно попадение в 41-ата минута.

 

В началото на второто полувреме току що появилият се на терена Жоао Силва изравни след отлично подаване на Милен Василев - 2:2. До края съперниците си размениха по още един гол след грешки в защита - Бакош направи 2:3, а Гаджев оформи крайното 3:3.

 

Любопитен факт е, че Левски повтори резултат, който ЦСКА успя на два пъти да запише по време на своя лагер в Турция - 3:3 срещу Симург и УФА.

 

Мачът започна по най-лошия начин за „сините", които получиха попадение още в 3-ата минута. Дурищ получи подаване на границата на пеналтерията, преодоля с лекота играч на Левски и останал сам срещу вратаря, без особени проблеми се разписа за 0:1.

 

Българският отбор пробва да отговори на предизвикателството и се отчете с няколко неточни удара, но Виктория отново стигна по-бързо до мрежата на противника. Нуно Пинто извърши спорно нарушение в собственото наказателно поле и въпреки протестите на „сините", съдията посочи бялата точка.

 

Капитанът Лимберски с лекота отбеляза дузпата и даде по-сериозен аванс на чехите в 36-ата минута.

 

За щастие Левски не изпадна в шок и успя да върне интригата в ключов момент точно преди края на първото полувреме. Дошлият от Берое Стефан Велев записа за първи път името си сред голмайсторите, макар и в неофициален мач.

 

Той по прекрасен начин насочи кълбото по земя в долния десен ъгъл от границата на наказателното поле, за да намали на 1:2.

 

След почивката старши треньорът на „сините" Илиан Илиев направи три моментални смени с включването на Пламен Илиев, Роман Прохазка и Жоао Силва вместо Иванов, Ангелов и Карвальо.

 

Още в 48-ата минута се оказа, че новият таран на Левски в действителност гори от желание за игра, защото успя да изравни с първия си точен удар към вратата на противника. Милен Василев го намери в наказателното поле и за Силва бе лесно отблизо да прониже мрежата на Козачик за 2:2.

 

За съжаление неубедителните прояви на Левски в отбрана костваха на тима нов инкасиран гол в 62-ата минута. Прохазка с невнимателна проява загуби топката на дъгата на пенала, а Бакош стреля опасно към Пламен Илиев. „Лъвчето" спаси удара, но кълбото рикошира в гредата и се върна в обсега на Бакош, който при добавката беше безгрешен - 2:3.

 

Владимир Гаджев възстанови равенството сравнително бързо, след като в 69-ата минута наказа груба грешка на вратаря на Виктория при изнасянето на топката. Лидерът на Левски пресече подаване, след което простреля Козачик за крайното 3:3.

 

„Сините" можеха да стигнат и до пълен обрат в мача, но голям пропуск в 71-ата направи Роман Прохазка, който с глава прати право в тялото на стража на Пилзен центриране на Антонио Вутов.

 

Така Левски повтори упражнението на ЦСКА от първите контроли на турска земя и записа зрелищно равенство 3:3.

 

Състав на Левски: Михаил Иванов (46-Пламен Илиев), Дъстли Мулдер (74-Христо Попадийн), Даниел Димов (74-Йордан Милиев), Димитър Везалов (60-Ромен Ели), Нуно Пинто, Станислав Ангелов (46-Роман Прохазка), Милен Василев (71-Борислав Цонев), Стефан Велев, Базил Де Карвальо (46-Жоао Силва), Владимир Гаджев (74-Христо Йовов) и Илиян Йорданов (60-Антонио Вутов).