Фронтален сблъсък: ЦСКА ще спъне Левски за първото място

галерия:

снимка: БТА

Sporta.bg има удоволствието да ви представи своята най-нова рубрика, носеща заглавието "Фронтален сблъсък". В нея двама от нашите редактори ще защитават различни позиции по актуални за деня въпроси, включително отминали и предстоящи събития. Искрено се надяваме, че дискутиращите няма да приемат заглавието буквално, което би обърнало офиса ни с главата надолу, но ако и това се случи, то вече имаме медицински екипи в готовност.


Вече премерихме силите си на ринга преди големите европейски дербита Барселона - Реал Мадрид и Интер - Милан, така че сега идва време да се съсредоточим около собствените си географски ширини и да погледнем към Вечното дерби на България.


ЦСКА - Левски няма нужда от представяне за феновете на футбола у нас, а двата лагера имат своите аргументи за победата. Даниел Любомиров и Константин Симидчийски ще имат тежката задача да заложат репутацията си за победа на „червени" и „сини", като първо ще защитим идеята на „армейците" да нанесат тежко поражение на кръвния враг.


Даниел Любомиров вече успешно предсказа успех на Интер над Милан в сблъсъка за честта на Малката Мадона, а сега му предстои да постави на масата козовете на ЦСКА.

 

1. Кой ще победи?

 

За никой фен не е тайна, че в това дерби има навика да печели отборът в по-незавидно положение до момента. Примерите са много в цялостната история на сблъсъка, а и в последните 2 сезона тази тенденция се запази. ЦСКА удари Левски с 3:1 на „Герена" в момент, който „сините" летяха в облаците, докато пък в последния мач Кристовао Рамос взриви феновете на Левски с победен гол, който спъна „армейците" към 32-ра титла.

 

Въпреки че последните победи на ЦСКА все пак са подплатени с качествени изпълнители на терена, а сега ситуацията не е толкова розова, то „червените" имат основания за задоволство. Единайсеторката на Стойчо Младенов малко по малко започва да се избистря и футболистите вдигат нивото си в последните мачове, като единствено загубата от Лудогорец може да се сметне за горчив хап.

 

Левски не изглежда никак убедителен дори когато печели и успехът в дербито с Литекс дойде като плод на индивидуален проблясък, а не на колективна работа в атака.

 

ЦСКА ще победи, защото вече на всеки пост има конкуренция и играчите разбират, че трябва да се борят със зъби и нокти за мястото си на терена. „Армейците" демонстрират стабилност в защита и винаги когато побеждават, го правят без да оставят съмнение в предимството си. Освен това, определено може да се каже, че ЦСКА е доста по-зле от Левски в момента в А група и съответно има психологическото предимство, което често накланя везните в полза на „по-слабия" преди дербито.

 

2. Ключови фактори в срещата

 

Вечното дерби, както вече разбрахме, напоследък е подвластно на тенденцията, че когато един отбор няма крещящо по-добри футболисти, но въпреки това се представя по-добре в първенството, следва да загуби от вечния съперник.

 

Това за ЦСКА е много важно, защото „червените" само веднъж в последните няколко години оправдаха статута си на изявен фаворит (под ръководството на Любо Пенев при победата с 2:0, точно след „Казанската афера"). Останалите пъти, когато „армейците" печелеха, го правеха от ролята на дебнещ хищник, който не парадира с качествата си спрямо опонента.

 

Ситуацията сега е точно такава - ЦСКА е в подем след картотекирането на новите играчи и може да се похвали със стабилност в състава си. Също така плюс за „червените" е фактът, че нямат изявен голмайстор.

 

Например, феновете на Левски не спират да благодарят на Базил де Карвальо за осемте му гола в 8-те кръга до момента, но бранителите на ЦСКА вече знаят кой е основният им опонент в мача - именно тъмнокожия нападател.

 

 

Докато бранителите на „сините" могат да очакват проблеми от всички постове на съперника - досега са се разписвали Абел Анисе (3), Станко Йовчев (2), Тасио (1), Антон Карачанаков (3), Сержиньо (1), Лукас Саша (1), Михаил Венков (1) и дори Апостол Попов, който вкара на Мура.

 

Също така да не забравяме един тривиален факт - Стойчо Младенов е най-дразнещата за съперника фигура в лагера на ЦСКА в момента. Макар сега да са далечни годините, когато Стойчо сложи тройка на Левски и после стана „шампион на говеждия стадион", той продължава да бъде фактор във Вечното дерби.

 

Стойчо набързо се климатизира с реалността - преди десет години можеше да си позволи да мачка Левски, преди 5 трябваше да печели с повече хъс и себераздаване, а сега ситуацията е горе-долу задължаваща да се „лъже" противника. Младенов със сигурност си дава сметка, че Левски може лесно да бъде неутрализиран, ако Карвальо не получи възможност да се разпише, а в същото време цесекарите създадат 2-3 положения и вкарат поне 1 от тях.

 

3. Ключови футболисти на ЦСКА

 

 

1. МИШЕЛ ПЛАТИНИ? - все още не е ясно дали бразилецът ще получи картотека за Вечното дерби. Sporta.bg ще ви информира моментално след взимането на решение от Спортно-техническата комисия, ако има такова. Платини може да не е участвал в официален мач от месеци, но въпреки това ще бъде безспорно най-качественият нападател в състава на Стойчо Младенов. Именно той би бил най-сериозната опасност за защитата на Левски, ако получи шанса да докаже способностите си във Вечното дерби.

 

2. Антон Карачанаков - юношата на Пирин има 3 гола до момента през сезона, но демонстрира израстване в играта си, защото вече не просто стреля мощно от далеч, но и участва по-дейно в атаките на ЦСКА. Карачанаков може да носи отговорността дори да раздава пасове по ширината на терена, да сменя фланговете и да ангажира вниманието на защитници пред наказателното поле.

 

3. Иван Бандаловски - въпреки негативите, които събра покрай червения картон с националния отбор срещу Дания, Бандата ще бъде отново истински лидер на „червените" срещу Левски, защото способностите му по десния фланг са повече от отлични за нивото на А група.

 

Имайки предвид и проблемите, които се очакват в защитата на Левски, то Бандаловски със сигурност ще бъде най-опасният футболист на ЦСКА в дербито. Той може да центрира, да дриблира и да вкара, без да борим приноса му в защита.

 

4. Анисе - той може да не се държи на терена като Янис Зику, приносът му към играта може да не е като на Жуниор Мораеш, но мадагаскарецът е най-техничният футболист на ЦСКА към днешна дата.

 

Проблемите при него идват главно, когато срещу себе си има съсредоточена защита, каквато използват по-малките отбори в гостуванията си на „армейците".

 

Е, Левски не е сред тях, така че Анисе трябва да оправдае очакванията към себе си и поне да създава пространства за другите офанзивни фигури в състава на Стойчо Младенов.

 

4. Какво може да се обърка?

 

Единствените проблеми на ЦСКА идват от факта, че съставът трябва да се обиграва с купища контроли покрай малкото време, което всички футболисти имаха, за да се опознаят на терена. Неприятна за феновете може да се окаже и склонноста на „армейците" да изпускат доста чисти положения от началото на сезона.

 

В такова дерби често първото и единствено голово положение носи победа, а отборът с повече неточни удари или пропуски се оказва потърпевш. В предишния мач Левски намери мрежата с единствената си опасност, докато ЦСКА изтърва две-три изгодни положения за изравняване и приключи „капо".

 

Серж Нюанджи демонстрира впечатляващо желание и умения в предни позиции и може да се окаже много ключов фактор в състава на Стойчо, но той е пример точно за футболист, който по-добре умее да подава за гол, отколкото да завършва точно атаката.

 

5. Какво значение ще има този мач за първенството?

 

Миналият полусезон Левски надви ЦСКА и започна да подкопава лидерската му позиция, за да се облагодетелства накрая Лудогорец. Сега ролите могат да се разменят, но накрая пак победител ще излязат „орлите" от Разград. Забележете, че ако ЦСКА спечели, ще направи разликата между Левски и Лудогорец 5 точки, и то преди директния сблъсък между тях.

 

ЦСКА пък не може да извлече дивиденти в краткосрочен план от този мач, но по отношение на маратонската битка за място в тройката евентуална победа ще повиши шансовете на „армейците" да се преборят с Литекс и Ботев (Пловдив). „Канарчетата" и „оранжевите" вече загубиха от Левски през този полусезон, така че ЦСКА ще има важно предимство пред тях.

 

Даниел Любомиров, Sporta.bg