Реал Мадрид изпълни мисията си при визитата на Хетафе (видео)

снимка: Guliver/Getty Images

Реал Мадрид постигна неособено красива, но много важна победа при гостуването си на Хетафе в късен мач от 21-ия кръг на Примера дивисион.

 

Само няколко минути преди началото на мача на Барселона срещу Реал Сосиедад, „белия балет" си осигури комфорт на върха в класирането. Кралският клуб вече има 55 точки и преди да завърши двубоят на „Камп Ноу" се извисява с цели 10 пред световния и европейски шампион.

 

Единственото попадение на негостоприемния стадион „Алфонсо Перес" бе дело на Серхио Рамос в 18-ата минута, когато той засече центриране от корнер на Месут Йозил.

 

Така позитивната серия на домакините от 6 поредни мача без загуба в Ла Лига бе прекратена, а кралският клуб вече има 15 успеха в последните си 16 кръга от първенството (единствената загуба на точки е в "Ел Класико").

 

През първото полувреме играта не бе особено атрактивна, а и силният вятър често затрудняваше футболистите да отиграват топката по желания начин. Като цяло домакините бяха затворили постъпите към вратата си и рядко даваха шансове на бързите играчи на Реал да щурмуват наказателното им поле.

 

Към средата на частта играта бе много накъсвана и в рамките само на 10 минути между 27-ата и 37-ата бяха показани цели 4 жълти картона - на Родригес и Диас бяха официално предупредени за нарушения срещу Роналдо. Каскеро влезе в тефтера на съдията заради нервен изблик при изпълнение на пряк свободен удар, а Мику повали Коентрао със закъснял шпагат и също бе декориран.

 

Първото положение за гол бе в актива на Хетафе и дойде още в 3-ата минута - Каскеро засече от въздуха центриране на Валера и насочи топката към Барада, чийто изстрел обаче прехвърли горната греда със сантиметри.

 

В 18-ата минута Серхио Рамос изпълни специалитета си и даде аванс на „белия балет". Месут Йозил центрира ниско от корнер и бранителят на кралския клуб от близката греда прати кълбото в далечния ъгъл - 0:1.

 

В 38-ата минута след добро изпълнение на пряк свободен удар Мику и Валера се разминаха с топката на близко разстояние от голлинията и изпуснаха шанс да изравнят малко преди паузата.

 

Като цяло Реал имаше предимство във владеенето на топката и въпреки проблясъците на домакините в предни позиции, не изглеждаше сякаш „белия балет" изпуска контрола върху събитията.

 

След почивката обаче кралският клуб все по-тромаво се движеше на терена и не успяваше да стигне до чисто положение пред вратаря на Хетафе Моя. Събитията на игрището не се развиваха с голяма скорост, нито пък впечатляваха зрителите с особена креативност.

 

Все пак, в 62-ата минута лидерът в класирането стигна до опасна ситуация в противниковото наказателно поле. Йозил с техничен пас намери пролука в защитата на домакините, за да изведе Бензема очи в очи с вратаря, но ударът на френския нападател бе париран отлично.

 

Малко преди това Роналдо бе пробвал със самостоятелен пробив да си освободи позиция за стрелба, но диагоналният му шут също бе отразен от Моя. В 66-ата минута Кристиано проби по левия фланг и центрира балонно за Бензема, който овладя и от трудно положение стреля, но над вратата.

 

В 78-ата минута Гонсало Игуаин пробва сам да реши мача, след като получи топката на десния фланг и след няколко финта видя пространство за изстрел. Шутът му бе нелош, но Моя отново спаси домакините от втори гол.

 

Това бе последното опасно положение пред „белия балет", който спокойно доигра оставащите мигове до финалния сигнал.