Лукойл срещу Билбао, Павлин Иванов и гранд от Белгия

снимка: БТА

Българският шампион Лукойл Академик узна съдбата си във втория по сила европейски баскетболен турнир - Eurocup.

 

След като през миналата година "студентите" бяха в тежка група с Валенсия, АСВЕЛ и Остенде, сега момчетата на Марин Докузовски отново се паднаха в тежката група B, въпреки че жребият можеше да бъде и още по-жесток към българския тим.

 

Тодор Стойков и компания ще трябва да премерят сили с представящия се на ниво тим на Билбао Баксет, който се завръща в турнира, след като през миналата година баските играха в Евролигата и стигнаха до топ 8 на надпреварата.

 

Като най-интересен сблъсък за българските фенове обаче се очертава този с шампиона на Черна гора Будучност, в който през новия сезон ще се подвизава най-големият български талант - Павлин Иванов.

 

Отборът от третата урна на турнира, който се падна на Лукойл, също не е за подценяване - това е белгийският Белгаком Спироу, който е 10-кратен шампион на страната. За последно тимът печели шампионата през 2011-а година.

 

По програма първата среща на Лукойл Академик трябва да е срещу Будучност в Подгорица, а първото домакинство - срещу Билбао Баскет. Турнирът започва след по-малко от месец - на 7-и ноември.

 

Друг българин в надпреварата - Калоян Иванов, ще играе за БК Донецк в група E, където са още отборите на Галатасарай, Локомотив Кубан и Трефл Сопот.

 


Ето и всички групи, които определеи тегленият в Барселона жребий:

 

Група А: Нимбрук (Чехия), Апоел (Йерусалим), Будивелник (Киев), Приенай

 

Група B: Билбао Баскет, Будочност (Черна гора), Белгаком Спироу, ЛУКОЙ АКАДЕМИК

 

Група C: Льо Ман, Триумф, ВЕФ Рига, Артланд Драгънс

 

Група D: Валенсия, Банвит, Азовмаш, С. Оливие Баскет

 

Група E: Галатасарай, Локомотив Кубан, БК Донецк, Трефл Сопот

 

Група F: Уникс Казан, Паниониос, Остенде, Зильона Гора (Полша)

 

Група G: Спартак, Цибона, Шоле Баскет, Ратиофарм Улм


Група H: Кахасол, Динамо Сасари, Цървена звезда, Орлеан