90 мача били уредени в Италия от 2009 досега

галерия:

снимка: БТА/AP

Точно в навечерието на Коледа италианският футбол е разтърсен от нова порция корупция и затворени стадиони заради расистки прояви. Според прокуратурата в страната, 90 мача от 2009-а година насам, една трета от които от професионалните лиги, са били с предизвестен завършек или предварително уредени. Опитите за подобни действия са продължили до миналия уикенд.

Вчера по нареждане на прокуратурата в Кремона бяха задържани и от днес ще бъдат разпитани четирима души, които са заподозрени в уреждане на мачове.

Бяха претърсени и домовете на двама бивши топиграчи- Дженаро Гатузо и Кристиан Броки, като подозренията са, че двамата имат връзка с единия от задържаните като организатори на мрежата, датираща от 2011-а година насам. И двамата обаче са отрекли подобна възможност.

Осем футболисти, четирима от тях вече прекратили кариерата си, също са обект на разследване в Кремона за случаи с уредени мачове, датиращи от 2009-а година насам и имащи отправки към други отбори или дори градове в чужлина.

"Никога не съм имал каквото и да било участие в уреден мач, отхвърли обвиненията Рино Гатузо пред телевизия Скай Спортс. Ако някой го докаже, и аз знам, че казвам нещо много сериозно, съм готов да се самоубия публично на площада. Тези, които ме познават, знаят, че аз не обичам да губя, дори когато играя с приятели на малки вратички, дори когато играя на карти".

4052618

35-годишният Гатузо е световен шампион от 2006-а година. Той прекарва по-голяма част от кариерата си в Милан, а през тази година се отказа от футбола, за да започне треньорска кариера. С две години по-възрастният Броки е приятел на Гатузо и съотборник в голяма част от времето.

През юни той прекрати кариерата си в Лацио и се върна в Милан, където работи като треньор на юношите (до 16 години) на клуба. Разследването в Италия продължава, а фенове и журналисти са разочаровани да чуят, че общо 54 арестувани и 120 разследвани футболисти, служители, посредници и букмейкъри в последните години, не са имали никакъв ефект върху морала на играта.

Във вчерашния черен ден за италианския футбол дисциплинарната комисия на федерацията наказа отборите на Интер и Рома да играят по два мача пред празни трибуни и също така им наложи гроби от по 50 хиляди евро заради расистки скандирания срещу играчи и фенове на противниците, посочва БТА.