6 дни до откриването на Световното първенство

снимка: БТА/AP

Само 6 дни остават до откриването на Световното първенство по футбол 2014 в Бразилия. Церемонията на стадион „Маракана“ в Рио де Жанейро преди дебютния мач на шампионата между домакините и Хърватия вече „чука на вратата“.

Официалният сайт на ФИФА използва точния брой на оставащите дни, за да направи аналогия към исторически факт от световните първенства. В днешния случай от световната футболна централа ни напомнят, че 6 от 19-те проведени до момента Мондиали шампион е ставала страната домакин.

Първите две в историята са спечелени именно от домакините – Световното първенство по футбол 1930 в Уругвай и Световното първенство по футбол 1934 в Италия. Следват 32 години неуспехи за домакини на Мондиали, но в Англия отново триумфират организаторите на Световното първенство по футбол 1966.

Следват домакински успехи през 1974 в Западна Германия и през 1978 в Аржентина. 20 години по-късно Франция стана шестият и последен досега домакин, който печели световната титла.

През 2002-ра Южна Корея стигна близо до трофея – игра на полуфиналите и в крайна сметка се задоволи с четвъртото място. През 2006-та Германия спечели бронзовите медали, а през 2010-та ЮАР отпада в груповата фаза.

Най-интересното е, че само един домакин губи финал в историята на световните първенства по футбол. Това е именно отборът на Бразилия, който губи в един от най-митичните финали.

През 1950-та година на стадиона в Маракана присъстват над 220 хиляди зрители, които са сигурни в титлата на своя отбор (Тогава Бразилия побеждава съперниците си с класа в предишните мачове).

Уругвай шокира домакините като ги обръща с 2:1 в последните минути след като са по-свежи. Това води до няколко самоубийства в цяла Бразилия, а страната официално е в траур.

Ще стане ли Бразилия седмият домакин, печелил титлата на собствена земя?