45 играчи от НБА ще участват на Световното по баскетбол

снимка: БТА/AP

Общо 45 действащи играчи от Националната баскетболна асоциация за записани за участие на започналото днес в Испания Световно първенство по баскетбол за мъже.

75 пък са състезателите, които са играли в НБА, а други 17 са собственост на клубове от професионалната лига на САЩ и Канада.

Всички 12 баскетболисти от националния тим на САЩ играят в НБА. Домакините от Испания имат шестима души от лигата в състава си.

Само три от участващите 24 състава не разчитат на нито един играч от НБА. Кливлънд и Хюстън са отборите с по най-много представители на шампионата - по 4.

В първите срещи от Световното първенство Хърватия се наложи трудно над Филипините с 81:78 след продължения. Редовното време завърши 71:71.

Боян Богданович беше най-резултатен за успеха с 26 точки, а Анте Томич добави 8 точки и 11 борби. Андрей Блач от тима на Бруклин в НБА беше най-добър в мача за Филипините с 28 точки и 12 борби.

Джеф Чан завърши със 17 точки, но пропусна да донесе победата на Филипините със сирената в края на редовното време.

В друг мач от първия ден на надпреварата Украйна се наложи над Доминиканската република със 72:62 след 16 точки на Юджийн Джетър.