4-та олимпийска квота за българския бокс

снимка: БФ Бокс

Николай Чавдаров спечели четвъртата квота за българския бокс за младежките олимпийски игри в Нанджинг през август.

Младият благоевградчанин заслужи визата с победа в допълнителните мачове в кат. до 75 кг на световното първенство по бокс за младежи в София. Той надви представителя на силната школа на Казахстан Бакзан Бакиров в изключително здрав мач. Чавдаров губеше в първия рунд, но в следващите направи на пух и прах опонента си.

Българинът показа, че заслужава квотата, след като вкара доста силни и тежки удари в главата на казахстанеца и напълно заличи преднината му. След края на мача реферът напълно заслужено вдигна ръката на Чавдаров за победител в двубоя.

"Доволен съм, свърших си работата. Не съм мислил за вчерашната загуба, напротив - излязох много релаксиран на ринга и знаех, че ще спечеля", коментира Николай след срещата си.

В другия мач в категорията визи заслужи световният шампион Сатали Теви-Фуимаоно от Австралия, който победи по точки Кале Калиойнен от Финландия. С успеха си Николай Чавдаров затрудни максимално треньорския щаб на националите, който ще трябва да реши кои трима ще участват на игрите в Нанджинг.

Според регламента на МОК всяка страна има право да изпрати по трима свои боксьори, а другите българи с квоти са медалистите ни от световното първенство за младежи Душко Благовестов (56 кг) и Благой Найденов (81), както и другият, спечелил квота днес - Даниел Асенов (52).