4:20 часа мъки срещу контузен янки, но краят за Гришо е щастлив

Григор Димитров се измъчи неимоверно срещу аутсайдера Джаред Доналдсън в гладиаторска битка на корт №18 в Париж. Нашето момче спечели в 5 сета след 6:7, 6:4, 4:6, 6:4 и 10:8 и се класира за третия кръг на втория за година турнир от Големия Шлем.

Янкито показа страхотна воля, защото в голяма част от мача бе контузен. Въпреки това той стисна зъби и чак във финалните акорди на мача се предаде и Гришо възкръсна от почти невъзможна ситуация.

Младият американец бе считан за лесна жертва на хасковлията от букмейкъри и специалисти. Това на корта не се потвърди и се наложи 4:20 часа брутален тенис.

В петия сет крампите в краката на Доналдсън станаха непоносими и той видимо едва се движеше. Това се оказа големият шанс за Григор и той го сграбчи.

Григор стартира неубедително и след три двойни грешки още в първия гейм подари пробив на своя опонент. Само няколко минути по-късно обаче българинът пласира няколко дълбоки ретури и дочака грешки на Доналдсън от дъното на корта, за да възстанови равенството в първия сет – 2-2.

Качеството на тениса бе доста високо от този момент нататък, двамата противници играеха агресивен тенис и често излизаха на мрежата. Григор имаше шансове за още един пробив в шестия гейм, но Доналдсън се справи и запази баланса.

При 4-4 пропуските в играта на Димитров се завърнаха – нова двойна грешка и два неточни бекхенда донесоха брейк за американеца, който получи правото да сервира за сета след почивката. Нервите на Доналдсън също не издържаха и от четвърти опит в гейма Григор проби и остана в битката за сета – 5-5.

Последвалият тайбрек бе разочарование за българина, който игра разпиляно и логично отстъпи със 7-2 точки.

Доналдсън впечатляваше най-вече със солидния си бекхенд с две ръце, който често отиграваше по правата. В петия гейм на втория сет обаче форхендът на американеца се пропука и Григор обърна подаването му от 30-0, за да реализира първия пробив в частта.

Настроението се завърна в играта на българина в тези минути, той стана по-агресивен и с елегантна къса от бекхенд се добра до аванс от 5-3.

Доналдсън си взе сервирането, но при 5-4 Димитров не трепна и с по един уинър от форхенд и бекхенд и нова ювелирна къса изравни резултата на корт №18 – сет на сет!

Феновете на българина може би очакваха той вече да поеме контрол над срещата, но Доналдсън пръв получи шансове за пробив в третата част. Това се случи при 2-1, но Григор отговори по шампионски и обърна гейма, за да изравни – 2-2.

В този трети сет и двамата сервираха убедително. В десетия гейм Димитров пръв трепна и пресили няколко удара, което донесе решителния брейк и сета в полза на американеца. Бе демонстрирано отново, че често е сериозно предимство да сервираш първи, тъй като противникът няма възможност за отговор в случай на късен пробив в сета.

Четвъртата част предложи нов мини-обрат в мача – вече Димитров бе търпелив, а Доналдсън пресилваше ударите си и българинът взе аванс от брейк още в третия гейм.

При 4-3 Доналдсън поиска намесата на физиотерапевта заради проблем с бедрото. Григор не допусна да бъде разконцентриран от кондиционните трудности на американеца и без проблеми затвори сета на собствен сервис – 6-4. Поставеният под №4 започваше да печели и все повече лесни точки от начален удар.

В петия сет изглеждаше сякаш двубоят се провежда на бърза настилка – и двамата профучаваха през подаванията си без особени затруднения. Първият по-напрегнат момент бе при резултат 4-3 в полза на американеца, когато сервис гейма на Димитров мина през дюс, но с два мощни начални удара българинът отново изравни – 4-4.

Доналдсън продължаваше да се държи за бедрото, но гейм №12 започна чудесно за него – благодарение на успешна къса топка и завършващ форхенд по правата той поведе с 0-30 в гейма на Григор. Българинът обаче не загуби присъствие на духа и със серия мощни сервиси отново обърна гейма и възстанови равенството – 6-6.

При 40-30 в гейм №13 Доналдсън напомни за шампионските години на Майкъл Ченг, изпълнявайки сервис отдолу. Този прийом се оказа ефективен, защото Димитров сбърка ретура и американецът пак бе на крачка от победата – 7-6.

Болките в коляното на Доналдсън явно се засилваха – нивото на ретурите и движението по корта се влошаваха все повече, в резултат на което Григор осъществи решителен пробив на нула и поведе с 8-7.

Може би българинът реши, че двубоят е приключил и това позволи на американеца със сетни сили да осъществи рибрейк за 8-8, въпреки че отиграваше ударите почти само от място. Оказа се, че Доналдсън само отлага неизбежното, защото Димитров моментално проби отново и този път не сгреши при сервис за победата.

Следващият опонент на българина е ветеранът Фернандо Вердаско.