210 милиона китайци плакали при загубата на Дин от Селби

снимка: World Snooker

210 милиона китайци са съпреживяли загубата на азиатската звезда Дин Дзънхуей на финала на Световното първенство по снукър с 14:18 от Марк Селби в шефилдския театър „Крусибъл“.

Данните за космическото число са представени от китайската национална телевизия CCTV5, която е излъчвала на живо шампионата. 210-те милиона са общата аудитория за цялото Световно първенство, а самата загуба на Дин във финала е привлякла вниманието на 42 милиона.

Това е внушителна цифра, при положение че вечерните сесии на финала започваха в 02:00 часа сутринта в столицата Пекин, например. Първата вечерна сесия пък продължи до след 02:00 часа българско време, което се равнява на 07:00 сутринта в Китай.

Дин Дзънхуей стана първият азиатец в историята, стигнал до финала на Световното първенство по снукър. От турнира той си тръгва и с един специален рекорд – 7 сенчъри брейка в един мач в „Крусибъл“, постигнати при победата в полуфиналите над Алан МакМанъс.

Общата аудитория на Световното първенство по снукър надхвърля 300 милиона зрители. Евроспорт, който разпространяваше картината в 99 страни по света, е привлякъл 46.5 милиона души от Стария континент, като това е повишение с 18% спрямо миналата година.