2013 и финалната стъпка на Кубрат Пулев към Кличко

галерия:

снимка: ARD

2013 бе поредната добра година в кариерата на Кубрат Пулев. Макар и останал без съперник чак до месец август, българският шампион в тежка категория се доближи с още една стъпка до голямата си мечта, а именно - световната титла.

Това стана факт, след като Кобрата победи класния ветеран от САЩ Тони Томпсън на 24 август, гарантирайки си и статут на претендент на Международната боксова федерация. През декември софиянецът отново излезе на ринга, отказвайки друг американец - Джоуи Ейбъл и постигайки 19-ия си успех от 19 мача до момента.

По план Кубрат Пулев трябваше да излезе на ринга още през пролетта, но тогава бившият претендент за световната корона Томаш Адамек върза тенекия на софиянеца. Скоро след това се появи нов вариант за съперник в елиминационния мач на българина - Тайсън Фюри, но и британецът се отказа, предпочитайки комерсиален двубой със сънародника си Дейвид Хей.

Дълго време Фюри разправяше наляво и надясно, как ще пребие българския исполин, но в крайна сметка устатият боксьор от ромски произход така и не намери смелост да защити думите си на ринга.

Така макар и с притесняваща липса на активност в продължение на месеци, Кубрат Пулев все пак спечели по точки срещу Тони Томпсън в края на август, дори и започвайки по-бавно срещата. Тигъра показа висока класа в първите рундове на двубоя, но в последствие българинът започна да налага играта си, постигайки краен успех с пълно превъзходство.

Успехът на Кубрат Пулев не остана и незабелязан от световните медии. Редица авторитетни боксови издания отразиха голямата победа на българина, който вече и официално си спечели мечтан мач със световния шампион Владимир Кличко.

“Пулев подчини Томпсън и торпилира шансовете за трети мач между Тигъра и Кличко. Първите рундове преминаха тактически, но в четвъртия мачът се нагорещи. Пулев стана по-агресивен и започна видимо да печели рундове. Томпсън стовари някои добри удари в главата на българина в края на рунд 7, което бе и най-добрият му момент в срещата. До края на мача обаче Кубрат Пулев доминираше", написа авторитетният Fightnews.

“Tони Томпсън записа два нокаута в последните си два мача с Дейвид Прайс, но устремът му не бе достатъчен срещу талантливия новобранец Пулев, който вече очаква победителя от Кличко - Поветкин. Кубрат Пулев бе внимателен в първите рундове, но в четвъртия започна да се адаптира към своя опонент и стартира изпълнение на плана си за мача. Българинът постигна най-голямата победа в кариерата си", добави Boxingscene, докато Sky Sports отбеляза: “Българинът постепенно надигра ветерана и получи пълно единодушие от съдиите. Пулев позволи на американеца да спечели първите рундове, но от петия нататък взе надмощие. Томпсън изглеждаше изтощен след силния девети рунд на Пулев, който завърши мача далеч по-силно от съперника си".

Самият Кубрат Пулев призна след двубоя, че не му е било никак лесно срещу безспорно класен боксьор като Тони “Тигъра” Томпсън:

“Това е една от най-важните ми победи, която ще остане в историята. Успех срещу много опасен противник, което прави самият мач и победата още по-ценна. Не случайно ме извежда до мач за титлата. По-близо от мач с Кличко няма накъде. Сега е въпрос на време. Може би най-много да направя още един мач. Живот и здраве ще видим. Нека видим кой ще победи между Кличко и Поветкин. Не може да се прогнозира на сто процента. Аз отдавна се чувствам равен с Кличко и останалите големи имена. Аз съм българин и се чувствам много по-силен от тях”, коментира Кобрата при завръщането си у нас.

Дни по-късно Владимир Кличко очаквано се справи с руснака Александър Поветкин, като по този начин украинецът защити успешно световните си титли и завърши 2013 година като шампион.

Междувременно Кубрат Пулев започна да се готви за следващия си мач през декември, чиято основна цел бе основно да поддържа добрата си форма. Първоначално за съперник на българина бе избран “Танка” от Бахамите - Шърман Уилямс, но контузия в ръката попречи на ветерана да излезе на ринга. Това доведе и до пожарен вариант в лицето на американеца Джоуи Ейбъл, когото Кобрата неутрализира със силни удари в тялото за четири рунда.

“В двубоя най-трудно ми беше в първия рунд, докато му хвана дистанция. Проблемът беше, че нямах спаринг партньор в последната седмица, но в големия бокс ги има и тези мръсни игри. Имах подготовка за коренно различен противник. Не съм се дразнил на съдията. той беше американец, а и още един от съдиите беше американец и явно търсеха да ми подлеят вода. Затова и отсъдиха този фалшив нокдаун", коментира Пулев момента, в който се спъна и падна, а беше присъден нокдаун в полза на полузамаяния Ейбъл.

През месец декември Кубрат Пулев отново попадна в тройката за Спортист на годината, след като през 2012 заслужено и спечели класацията за първи път. Този път Кобрата бе класиран на трето място - след победителя Иво Ангелов и Григор Димитров, като софиянецът подходи джентълменски и поздрави европейския и световен шампион по борба.

“Той действително заслужава. Момчето се е потрудило, познавам го лично, голям спортист, голям шампион. Така че нещата ако ги слагаме на кантар всички заслужаваме. Но той действително заслужава да е номер 1. Нека да бъде той. Миналата година бях аз, защо всеки път да става един и същ. Мисля, че напълно заслужена е неговата победа", каза Пулев по адрес на Иво Ангелов.