2013 - годината на Григор Димитров

галерия:

Както и през миналата година, и през тази за Григор Димитров няма почивка покрай коледните и новогодишнигте празници. Най-добрият български тенисист се готвеше усилено за началото на новия сезон в САЩ, а вече е в Австралия за първия си турнир в Бризбейн, на който започва участието си още днес. Следващата му спирка е демонстративната надпревара в Куйонг, а след това Australian Open.

Равносметката сочи, че 2013-а е най-силната година в досегашната кариера на Димитров.  Най-добрият български тенисист изпрати най-силния си сезон, в който спечели първата си титла при професионалистите и игра финал срещу Анди Мъри в Бризбейн. Освен това след турнира в шведската столица, българинът регистрира седмия си полуфинал на сингъл, след като през сезона той стри това още в Бризбейн, Ротердам и Бостад.

22-годишният хасковлия завърши годината на 23-о място в ранглистата на ATP (и за първи път в кариерата си в топ 100 на двойки - под №68 - б.а.), а през годината достигна и до №22, като затвърди тенденцията да подобрява представянето си след 76-ата позиция в края на 2011 г. и мястото в топ 50 през 2012-а (№48).

В турнирите от Големия шлем първата ни ракета се представи на приливи и отливи, като все още няма класиране за втората седмица на четирите най-престижни надпревари в тениса. Все пак Григор Димитров достигна за първи път в кариерата си до третия кръг в Шлема, а това се случи на кортовете на Ролан Гарос, а Григор се превърна в първия българин с две поредни победи в надпревари от Шлема.

Успехите на Гришо освен чисто спортни, му донесоха и сериозни финансови дивиденти - той удвои спечелените пари от наградни фондове до 2 млн. долара и записа 37 победи в 60 мача, в това число срещу действащ №1 в света.

Това закономерно доведе и до едно от най-големите признания за Димитров, като той без малко не стана Спортист на годината в 56-ото издание на престижната класация. Гришо останата втори след заслужилия първото място европейски и световен шампион по борба Иво Ангелов. Григор Димитров заслужи това признание, след като през тази година постигна нещо уникално, превръщайки се в първия българин, спечелил АТР турнир.

Най-силният ни тенисист получи и "Спортен Икар" за 2013 в категорията "за впечатляващо представяне" в 22-ото издание на наградите на фондация "Български спорт".

През 2013-а хасковлията имаше цели 13 мача с играчи от топ 10 - (Анди Мъри - 2, Хуан Мартин дел Потро - 2, Новак Джокович - 3, Рафаел Надал - 2, Ришар Гаске, Янко Типсаревич, Давид Ферер и Роджър Федерер, в които записа три победи - над Джокович, Типсаревич и Ферер.

4041155

Григор Димитров предприе и две важни стъпки, свързани с бъдещето - той смени личния си треньор, напускайки шведската академия “Go to Great”, като това се случи точно на турнира в Стокхолм, където българинът триумфира с историческата за родния мъжки тенис титла от състезание под егидата на ATP. Новият личен наставник на Гришо е австралиецът Роджър Рашийд, работил с имена като бившия номер 1 в света Лейтън Хюит и французите Гаел Монфис и Жо-Вилфред Цонга.

Втората важна крачка бе смяната на ”Octagon” - мениджърската агенция, която представляваше интересите на Григор - с новоучредената “бутикова” компания на Роджър Федерер - “Team8”, която работи и с Хуан Мартин дел Потро.

Sporta.bg ви припомня най-паметните моменти на Григор Димитров през 2013 година и му пожелава през новата 2014-а да постигне следващата си цел, а именно победа в турнир от Големия шлем.

Първата титла в Стокхолм

Може да се каже, че в много отношения за Григор 2013-а бе годината на нещата, постигнати за първи път. Той започна сезона с финал в Бризбейн и го завърши с мач за титлата в Стокхолм, този път завършил в полза на българския талант.

Той завинаги ще запомни датата 20 октомври 2013 г. с първата си титла в турнир под егидата на ATP, постигната в турнира от серите ATP250 в шведската столица Стокхолм след пълен обрат в трисетова битка с тогавашния номер 3 в света Давид Ферер - 2-6, 6-3, 6-4, като за испанския ветеран това бе финал номер 40 в кариерата му.

С това Димитров за пореден път пренаписа историята на българския тенис, спечелвайки тази така мечтана и очаквана от всички титла. Случайно или не пък успехът в Стокхолм дойде още в първия турнир на Григор под ръководството на новия му треньор Роджър Рашийд и то именно в Швеция, където българският тенисист живя и се подготвя през по-голямата част от годината.

След историческата победа Димитров се изкачи до рекордното 22-о място в ранглистата на ATP и бе с реални шансове да атакува топ 20. Това бе и вторият най-голям успех в кариерата на Гришо по отношение на класирането на опонента му в класацията на Асоциацията на професионалните тенисисти след този срещу Джокович в Мадрид.

“Една моя мечта се сбъдна! Много съм радостен, все още съм прекалено развълнуван и не мога да намеря думи!

Благодаря на Давид за битката, винаги е трудно да се играе срещу него. Благодаря на отбора си, на треньора си, на агента си, на всички, които организираха този турнир.

Много съм развълнуван и трудно намирам думи. Това е много специален турнир за мен и е страхотно, че точно тук печеля първата си титла. Винаги се чувствам у дома в Стокхолм. Ще се завърна догодина!", бяха първите думи на Григор Димитров след историческия успех:

Победата над Новак Джокович

През 2013 Григор записа и най-голямата си победа до момента, след като надделя над действащ номер 1 в света за първи път в кариерата си. Това се случи на турнира от сериите “Мастърс” в Мадрид след гладиаторска трисетова битка с Новак Джокович в мач от втория кръг, в който българинът надделя със 7-6(6) 6-7(8) 6-3.

Успехът на сърбина попадна в топ 5 на традиционната класация на ATP за най-добрите мачове във формат 2 от 3 сета през 2013. Освен това именно след тази знаменита победа Гришо и Мария Шарапова официално обявиха връзката си.

През годината Димитров и Ноле се срещнаха още два пъти - преди турнира в Мадрид сърбинът победи българския си съперник на Мастърса в Индиън Уелс през март (6-7(4), 1-6), а след това и на Ролан Гарос.

Официализирането на връзката с Мария Шарапова

За нещо повече от приятелство между руския сексимвол с 22-годишния хасковлия се заговори още през 2012, като в края на годината в Yоutube се появиха и първите кадри с двамата заедно на прословутата “разходка” в Милано.

След това Маша и Гришо отричаха потвърждаваха, нито отричаха, но само няколко месеца по-късно двамата явно решиха, че вече няма смисъл да отричат очевадното и така се появиха първите им снимки заедно - прегърнати на разходка по улиците на Мадрид.

4045950

След това двамата неколкократно се появиха заедно на официални събития, а в края на 2013 Димитров се премести с новия си треньор за постоянно в САЩ, за да живее заедно с Шарапова, което бе основният му мотив да смени треньорите си от шведската “Go to Great”, за да се премести при Маша в Лос Анджелис.

Наскоро руският сексимвол призна, че “се чувства благословена” в присъствието на Григор. "Хубаво е да имам някой до себе си, който също гради живота си и израства индивидуално. Той уважава страшно много това, което правя и ми вдъхва нов живот, като едновременно участва в него. Това е много трудна комбинация, която много рядко можеш да видиш в някоя връзка. Наистина се чувствам благословена да имам Григор до мен,“ заяви рускинята в интервю за New York Times.

4054656

Шарапова говори и за отношенията си със Серина Уилямс след като двете се нападнаха чрез медиите тази година, като за скандала причина естествено бе Григор Димитров. Рускинята студено обяви, че уважава Серина само на корта, но не и извън него.

Двамата пристигнаха заедно в Бризбейн навръх Коледа, като през започващия сезон рускинята също избра Бризбейн за спирка в подготовката си за Australian Open.

4054657

Първият финал - 7 януари, Бризбейн (Австралия)

Това се случи още в началото на 2013-а в турнира, в който днес Димитров започва участието си срещу първата ракета на Холандия Робин Хаазе.

Срещата е на централния корт "Пат Рафтър Арена". По програма тя е пета и последна на съоръжението, което означава, че по всяка вероятност мачът ще започне в ранния следобед българско време.

Любопитен факт е, че на същия корт точно преди Гришо ще играе неговата половинка Мария Шарапова. Рускинята излиза срещу французойката Карлоин Гарсия, а техния двубой трябва да започне около 19:00 австралийско или 11:00 часа българско време.

Именно в Бризбейн Димитров за първи път разбра какво е да играе на финал на ATP турнир, а сега ще защитава постижението си от началото на 2013. Тогава все още 21-годишният роден талант стигна до първия си мач за титла, за съжаление изгубен в два сета - 6-7(0), 4-6.

Гришо бе много близо до успех в първия сет, след като проби защитаващия титлата си шотландец и при 5-4 сервираше за частта. За съжаление по-големия опит на олимпийския шампион от Лондон 2012 си каза думата и той успя да вкара сета в тайбрек, който затвори със смазващото 7-0. Във втората част Димитров отново стигна до ранен пробив и поведе с 4-3, но след това сценарият от първия сет се повтори, само че този път Мъри спечели два поредни пъти подаването на българина, с което затвори и мача, за да защити титлата си в Бризбейн.

Първият мач с “гурото” си Роджър Федерер

Още едно нещо се случи за първи път в кариерата на Григор Димитров през 2013. Това е първият сблъсък с идола му в спорта Роджър Федерер, което самият Димитров нееднократно бе заявявал, че ще бъде като сбъдната мечта за него.

Е, още една мечта на Гришо се сбъдна. Досега българинът, наричан от западните медии с прякора “бейби Федерер” и рекордьорът по титли от Големия шлем никога не се бяха изправяли един срещу друг. Федерер, това вече под номер 6 в ранглистата на ATP, бе единствения от т.нар. “голяма четворка” в съвременния тенис, с които Димитров никога не бе кръстосвал шпага на корта, след като вече бе играл с Джокович, Мъри и Надал.

Това се случи на четвъртфиналите на домашната надпревара на швейцареца в Базел, където Григор бе близо до сет срещу една от иконите в тениса, но в крайна сметка отстъпи с 3-6, 6-7(2).  

Мачът с Рафаел Надал в Монте Карло

2013-а ще се запомни и със завръщането на Рафаел Надал след близо 7-месечно отсъствие от корта заради контузия. Испанецът изригна с рекордна осма титла на Ролан Гарос. Последва шокиращо отпадане още на старта на Уимбълдън, но след това Матадора от Майорка затвърди добрата си форма с невероятен завършек на сезона в турнирите на твърда настилка. Рафа грабна втора титла от US Open, завършвайки сезона с общо  титли, за да се завърне като номер в световната ранглиста, сваляйки Джокович от върха.

Григор и Надал се срещнаха в един от турнирите, считани за непревзимаеми крепости на Краля на клея.

На четвъртфиналите Гришо се изправи срещу знаменития испанец и бе много близо до победа над осемкратния шампион, но малко не му достигна и той загуби в трисетов трилър - 2:6, 6:2, 4:6.

Двубоят бе трети за българина срещу настоящия номер  в света, като през 2013 двамата се срещнаха още един път - през октомври на осминафиналите на Мастърса в Синсинати, където Гришо отново взе сет на 13-кратния победител в турнири от Големия шлем - 2-6, 7-5, 2-6. Taка българинът спази традицията да печели поне сет срещу Надал, както стори това и в първия им сблъсък през 2009 г. в Ротердам (7-5. 3-6, 6-2).

За защитаващия титлата си испанец пък това бе 45-ти пореден успех на кортовете в Монако и едва седмият път, в който Рафа губи сет. Освен това Димитров се превърн в едва третия играч, успявал да вземе сет на Надал в Княжеството за последните шест години.

В същото време Григор Димитров се превърна във втория най-млад тенисист, достигал до четвъртфиналите на турнир от сериите "Мастърс" (след Сам Куери - на 20 години през 2008 г. - б.а.).


Маестро Димитров сътвори още няколко шедьовъра

И през 2013 Григор Димитров не изневери на атрактивния си стил на игра и негови удари често попадаха и печелеха класации на ATP и авторитетни специализирани издания за изпълнения на даден турнир.

След като през 2012-а шедьовър на Димитров зае първо място в годишната класация на ATP (срещу Виктор Троицки  Базел - б.а.), през 2013-а отиграване на хасковията логично влезе сред най-красивите през сезона. Григор е е трети в класацията, а изпълнението му е в мача от четвъртфиналите на тенис турнира във Вашингтон. Тогава Гришо се изправи срещу Томи Хаас и загуби в един много оспорван мач завършил с два тайбрека и 7:6, 7:6 за Хаас.

Тенис секцията на медийния гигант “ESPN" пък обяви Григор Димитров за тенисиста с най-атрактивни удари през 2013 г.

"Той бе известен като "Бейби Фед" и приятелят на Шарапова, но Димитров започна да изгражда свое собствено име. След като през миналата година бе авторът на най-красивия удар на сезона, през този 22-годишният българин продължи да сипе шедьоври седмица след седмица, често подкрепяйки ги с впечатляваща игра", казват от ESPN.

Както всеки сезон и през този конкуренцията бе повече от сериозна, но през по-голямата част от този сезон ударите на Димитров попадаха в класациите на АТР по-често от всеки друг", коментират от ESPN "Mr. Hot Shot", и освен гореспоменатия шедьовър във Вашингтон дават още два примера в защита на тезата си:

Страховит форхенд по правата сковава Джокович в Мадрид

Тук българинът е максимално затруднен е една отскочила от мрежата топка срещу Маркос Багдатис в Ротердам, но успява да я догони и заковава кипъреца с убийствена точка: