2010: Щангите пак в нелегалност

галерия:

Нова сериозна опасност е надвиснала над вдигането на тежести у нас. От международната федерация (IWF) искат списък с националите, които да са на постоянно разположение за допинг проверка. В него трябва да присъстват имената на щангистите, които ще пращаме на големи първенства. При липсата му обаче от IWF ще ни забранят да участваме.

 

Ситуацията в българското вдигане на тежести е такава, че няма кой да пусне въпросния документ. В момента има 2 федерации по вдигане на тежести - тази на Антон Коджaбашев, която остана без лиценз след редица издънки, и новосъздадената национална федерация (БНФВТ) с президент Георги Иванов. Тя получи регистрация от Софийския градски съд вчера. Нито една от двете централи обаче няма лиценз от Mинистерството на физическото възпитание и спорта и следователно не е оторизирана да праща списък с щангисти на IWF.

 

"Ще се опитаме да пратим, макар че не знам как ще ни приемат. Сега ще подаваме документи за лиценз към министерството", заяви лидерът на опозицията и член на УС на БНФВТ Златан Ванев.
Според министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков до 1-2 месецa ще стане ясно коя от двете федерации ще получи лиценз. В момента Коджабашев обжалва и едва след като съдът се произнесе, министерството може да лицензира някоя от федерациите.