200 атлети по-малко на Олимпиадата в Рио през 2016-та

снимка: БТА/AP

Международният олимпийски комитет (МОК) има намерение да редуцира броя на лекоатлетите, които ще получат възможност да се състезават на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016-та година.

В Лондон миналата година цели 2231 души се подвизаваха във всички надпревари в Царицата на спортовете, което беше рекорд в историята на най-големия спортен форум. За Рио обаче този брой ще трябва да бъде смален до коло 2000.

Леката атлетика е единственият спорт, който ще трябва да претърпи такъв вид промени, но това не притеснява никого от високопоставените лица в Царицата на спортовете.

Това решение идва след консултация с нас, така че не ни притеснява, напротив, има нашата пълна подкрепа“, коментира генералният секретар на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (ИААФ) Ник Дейвис.

Да бъдем откровени – в Лондон бяхме над обичайната си квота, така че да се върнем към старата бройка не е никакъв проблем“, коментира вицепрезидентът на ИААФ и председател на Организационния комитет за Игрите в Лондон 2012 лорд Себастиан Коу.