20 години от смъртта на сър Мат Бъзби

снимка: Guliver/Getty Images

Днес се навършват точно 20 години от смъртта на легендарния сър Мат Бъзби.

Прекарал повече от четвърт век в треньорската професия, шотландецът завинаги остава в историята като един от най-великите мениджъри в историята на Манчестър Юнайтед и британския футбол като цяло.

Бивш футболист на Манчестър Сити и Ливърпул - двата най-омразни клуба на всички почитатели на "червените дяволи", Мат Бъзби застава начело на Юнайтед през 1945 година.

С Манчестър Юнайтед сър Мат Бъзби печели първата европейска титла в историята на клуба - през 1968 година, като пет пъти извежда клуба и до шампионската корона на Англия. Двукратен носител на ФА Къп.

Мениджър на Манчестър Юнайтед по време на трагичния ден 6 февруари 1958 година, когато самолетът на "дяволите" се разбива на летището в Мюнхен.

През този период отборът на Юнайтед носи прозвището "бебетата на Бъзби", но в трагедията на немското летище си отиват седем от футболистите на клуба. Сред тях и соченият за следващата голяма звезда на английския футбол Дънкан Едуардс. Сър Боби Чарлтън оцелява в катастрофата.

През месец август 1991 година сър Мат Бъзби бе почетен със специален бенефис на "Олд Трафорд", а три години по-късно легендарният шотландец умира от рак на 84-годишна възраст в Манчестър.