2 см не стигнаха на Георги Иванов за финал на Европейското по лека атлетика

снимка: Guliver/Getty Images

Една от големите надежди на България за достойно представяне на Европейското първенство по лека атлетика в зала (Прага 2015) – Георги Иванов – изненадващо не успя да се класира на финала в дисциплината тласкане на гюле, като само два сантиметра го разделиха от топ 8 в квалификациите и съответно от място в битката за разпределение на медалите.

Иванов записа най-добрия си резултат в последния трети опит – 19.95 метра, като още преди него знаеше, че се нуждае от поне три сантиметра повече, за да изпревари осмия в класирането Тобиас Дам. Германецът обаче записа личен рекорд в кариерата си – 19.97 метра и заслужи последната позиция, даваща право на участие във финала на шести март.

Иванов бе записал 19.34м и 19.31м в предишните си два опита в квалификациите, които го оставяха извън 12-цата и успя да надвиши значително резултата си в последното си трето тласкане, но и това не се оказа достатъчно.

Личният му рекорд през сезона от 20.41 метра щеше да му осигури повече от комфортно присъствието на финала, но той не успя да разгърне потенциала си. Само трима участници пък минаха квалификационната граница от 20.55 метра.

Големият фаворит Давид Щорл още с първия си опит прати уреда на 21.23 метра и оглави класирането, а с национални рекорди на Хърватия и Люксембург съответно Стипе Зунич с 20.67 метра и Боб Бертемес с 20.56 заеха втора и трета позиция.

Ладислав Прашил (Чех) си осигури място на финала с 20.50 м, Конрад Буковиецки (Пол) подобри европейския рекорд за юноши в дисциплината на 20.46 м и също ще тласка за медалите утре. Защитаващият титлата си Асмир Колашинац (Срб) и Борха Бибас (Исп) са останалите финалисти със съответно 20.41 м и 20.16 м.  

В сектора за дълъг скок Георги Цонов също не можа да се класира на финала, записвайки 7.40 метра в единствения си успешен опит, който му стигна само за 20-то място в квалификациите.

Както Sporta.bg вече съобщи, единственият финалист от днешните дисциплини е Радослава Мавродиева в тласкането на гюле за жени.