17 дни остават до откриването на Световното първенство

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Само 17 дни остават до откриването на световното първенство в Бразилия.

На 12 юни около 21:00 часа българско време стадиона в Сао Паоло ще се подготвя за празничното откриване на Мондиал 2014.

Всички погледи вече са насочени към родината на кафето в очакване на най-големия футболен спектакъл.

Официалният сайт на ФИФА брои оставащите дни до началото на Мондиала като не пропуска да ни спомене някои интересни факти около трофеят, за който ще се борят всичките 32 участника.

Трофеят на световното първенство, който ще бъде връчен на бъдещия световен шампион, е направен от 18 каратово злато. Височината на купата е 36,8 сантиметра и тежи 6,175 килограма.

4088472

Оригиналният трофей стои в централата на ФИФА, а всеки победител получава реплика на оригинала.

Шампионите могат да задържат тази реплика и за всеки шампион се прави ново копие.

Новият вид на Световната купа е направен през 1970-та година, като има 17 реда, където могат да бъдат гравирани имената победителите. Това означава, че това ще бъде оригиналната купа до 2038-ма година.

Трофеят на световното по футбол няколко пъти сменя своето име, но идеята е била да олицетворява гръцката богиня на победата „Нике“.

Първото име на трофея е „Победа“. След това трофеят (на снимката) приема името на идеологът на световните първенства Жул Риме, който е президент на ФИФА повече от 30 години.

Бразилия печели право да придобие трофея „Жул Риме“ през 1970-та година, когато триумфира за трети път с Купата.

Именно след това през 1974 се появява и новата купа позната и до днес.

Най-тъжното в тази история е това е, че трофеят „Жул Риме“ е бил откраднат от сградата на бразилската федерация през 1983-та година и е изчезнал безвъзвратно.

Интересното е, че той е оцелял през втората световна война, когато вицепрезидент на ФИФА крие в тайник купата, която успява да запази въпреки, че няколко пъти нацисти са претърсвали къщата му.

4061216

Много скулптури са желали да направят новия трофей на ФИФА. Италианецът Силви Гацаника получава поръчката и изработва сегашния вид на трофея. Той символизира двама атлети, които спираловидно държат в ръцете си целия свят.

Новият трофей няма определено име, но много хора продължават да го наричат на гръцката богиня Нике, която символизира победата.

Италия получава златна реплика, която може да задържи след триумфа си през 2006 година. Тогава капитанът Фабио Канаваро преспива с Купата през нощта и на сутринта на снимките се вижда, че има малко отчупено парче от дъното на трофея.

Въпреки това от ФИФА заявиха, че всичко е поправени и няма щети по трофея.

Според някои източници местата за гравирането на имената на новите световни шампиони ще стигнат до 2030-та година, когато ще се честват 100 години от първото световно първенство по футбол.

Новият носител на трофея ще разберем след края на програмата на Мондиал 2014.