15-годишен за малко не развенча шампиона в Йорк

галерия:

снимка: SPORTA.BG

15-годишният Шейн Касъл заплаши да сътвори истинска сензация в Шампионата на Обединеното кралство, след като поведе с 3:1 фрейма в мача си от първия кръг срещу настоящия носител на короната в турнира Марк Селби.

В крайна сметка обаче няколко грешно подбрани удари и други пропуски позволиха на Веселяка от Лестър да осъществи обрат и да спечели мача с 6:4. Публиката в зала „Барбикан“ в Йорк изпрати с подобаващи аплодисменти невръстния Касъл, който обаче бе прекалено съкрушен от поражението, за да се наслади на момента.

Селби направи сенчъри брейк от 109 точки по пътя към победата, като в последните два фрейма също се задържа по-дълго на масата за решителни серии от 74 и 54.

„Шейн игра наистина много добре и заслужаваше да води с 3:1, защото беше по-добрият играч преди почивката“, заяви световният номер 2 и действащ шампион в Йорк Селби. „Като се има предвид, че това му е първи мач на телевизионна маса, той се представи много добре.

Наслади се на преживяването и знаеше, че има реален шанс за победа. В края на мача аз се оказах по-добрият играч и в отделни моменти направих решителни удари. Като цяло се чувствам на 80% във форма, защото през седмицата бях болен.

4046018

Надявам се за следващия си мач да нямам температура, защото през седмицата изпитвах проблеми с треска и се чувствах отслабен физически“, обясни още Селби.

Световният номер 1 Нийл Робъртсън нямаше подобни перипетии на съседната маса късно снощи и разнищи с 6:0 за отрицателно време Дилан Мичел, за да намери място във втория кръг на Шампионата на Обединеното кралство.

4048895

Гръмотевицата направи сенчъри брейк от 107, който бе неговият 51-ви през сезона до момента.

Финалистът от Шанхай Мастърс Лиан Венбо спечели с 6:3 мача си срещу Майкъл Лезли, но европейският шампион от София 2012 направи страхотен брейк от 139 точки. Така Лезли излезе на първо място в класацията за най-високи точкови серии и има големи шансове да спечели бонус наградата от 4 хиляди паунда.