14 години от "забивката на смъртта"

Въпреки че започва своя 17-и сезон в НБА, Винс Картър продължава да смайва с атлетизма си и дори в края на кариерата си е един от най-атрактивните играчи в лигата, разбира се, когато поиска.

През цялата си кариера той има невероятни изпълнения, като едва ли топ 50 ще стигне за умопомрачителните забивки, които е правил - къде в конкурс по забивки, къде в Мач на звездите, къде в мач от НБА.

Но нито една забивка (негова или на когото и да било) не може да се сравни с тази преди 14 години (и един ден) на Олимпийските игри в Сидни, която смая света, още преди да покажат срещата в САЩ.

Любопитен факт е, че в САЩ двубоят срещу Франция не се излъчва директно заради късният час. За сметка на това обаче репортаж по телевизията показва сензационната забивка на Картър, а бързореагиращ журналист в САЩ записва всичко на касета, качва атрактивното изпълнение в интернет и за броени часове клипът има милиони гледания, а тогава социалните мрежи дори не съществуват.

Впоследствие, клипът е свален заради авторските права, но ден по-късно цял свят вижда абсурдното изпълнение на Картър, който забива през човек с две глави по-висок от него. Това е центърът Вайс, който след Олимпиадата трябваше да играе в НБА, но след "забивката на смъртта" той остава в Гърция. Самият той признава, че след това изпълнение, никога не е бил същия човек.

За какво става въпрос, вижте в следните видеа: