10 въпроса към кмета на Бургас от феновете на Нафтата

Организираните фенове на Нефтохимик използваха медиите, за да зададат 10 въпроса към градоначалника на Бургас - Димитър Николов. Привържениците обвиняват тамошната община в липса на вземането на важни решения около всички наболели проблеми, спъващи просперитета на "шейховете".

"Подбудени от натрупалите се проблеми около нашия футболен клуб, липсата на техни решения и видимото нежелание от страна на мажоритарния му собственик - Община Бургас, решихме да зададем няколко въпроса по наболелите проблеми с Нефтохимик и футболната база в град Бургас. Отнасяме ги към всички медии и цялата общественост чрез това писмо, тъй като не съумяхме да го направим в едно предаване по бургаска медия, в което господин Димитър Николов гостува веднъж на два месеца с цел участие в пряка линия със зрители и отговори на различни техни въпроси по казуси от всякакво естество.

В пряката линия на предаването бяха зададени множество въпроси, свързани с ПФК Нефтохимик 1962, но, по една или друга причина, водещият на формата не зададе нито един от тях на своя гост. Ето част от въпросите, които искахме да зададем на г-н Николов, част от които са свързани с негови обещания:

  1. Как вижда г-н Николов общинския клуб Нефтохимик след 5 години примерно? Като визия, развитие, резултати и има ли собственикът, а именно - Общината, стратегия за дългосрочно развитие?
  2. Как в Бургас се намират средства и терени за четири басейна (единият с олимпийскиразмери), четири спортни зали (едната ще бъде втора по големина в България), тенис кортове, а дори и за ледени пързалки, но за стадион за футбол все не стигат парите и местата? Та дори и за обещания такъв вж. к. "Славейков". Има ли реално решение, освен покрай изборите?
  3. Само за събарянето и разчистването на стадион "Христо Ботев" в Пловдив са изразходвани 11 милиона евро. За довършването му, който е идентичен като капацитет със стадион "Лазур" в Бургас, са необходими още 29 милиона лева. Стадион "Лудогорец Арена" струва 30 милиона лева. Той е от висока 4-та категория, но с по-малък капацитет. При окончателното му завършване ще побира малко над 13 000 души. Пита се, защо Община Бургас умишлено бездейства и не реши проблема с голям общински стадион, след като в града има готов такъв и тя може да го придобие за 4 пъти по-ниска цена от реалната?
  4. Г-н Николов дали е съгласен да се организира съвместна среща с г-н Павел Бошнаков (спонсориращ Нефтохимик) и феновете на тима, и готов ли е да се инициира такава среща?
  5. Колко пари получава Нефтохимик пряко от Община Бургас, като 78% общински футболен клуб за един сезон и достатъчно ли се отделят средства според вас?
  6. Тези дни се появи информация по медиите, че парите за спорт в Община Бургас през 2018-та година ще намалеят с около 100 000 лева . И как може да се стимулира един спортист без финанси?
  7. Защо не направиха ледена пързалка върху терените на ДФШ "Звездичка" и имат ли лоби от тази детска школа в общинския съвет?
  8.  ДФШ "Звездичка" има деца от всички детски градини, вярно ли е че се плаща на месец по 20 лв., за да се играе в школата им? И футболът само до 14-годишна възраст ли ще го развиваме? Защото след това няма терени, където да тренират по-големите възрастови групи?
  9. Г-н Николов знае ли какво става с бургаските деца, трениращи футбол, когато навършат 15 години и че трябва да тренират вече на големи терени, каквито в и около града почти липсват? И затова тези деца и юноши предпочитат Разград, Пловдив, Варна или София, които явно са по-удачни за тяхното футболно развитие и бъдеще в обществото, вместо да се реализират в своя роден град.
  10. Не е ли тъжно, че в Бургас скоро едва ли ще има истински професионален футбол, както и свой голям стадион? Защо в Бургас е необходимо да играят Ботев (Пловдив), Лудогорец или Черно море (Варна), за да има интересни мачове от европейските клубни турнири и не е ли тъжно, че град с претенции за толкова големи възможности, не може да поддържа или съдейства за това Бургас да има силен футболен отбор.