10 мача наказание за нацистки призив

снимка: БТА/AP

Защитникът на хърватския национален отбор Йосип Симунич ще пропусне Световното първенство по футбол в Бразилия догодина, след като ФИФА му наложи днес наказание от 10 мача заради пронацистка провокация към феновете след мача с Исландия.

Дисциплинарната комисия прие днес, че играчът заедно с публиката на домакините, са скандирали хърватски поздрав, познат от Втората световна война като символ на Усташкото движение, се казва в официалното становище на Централата.

Цялата комисия се съгласи с мнението, че подобни поздрави провокират дискриминация и обижда хора на верска, етническа, регионална принадлежност. След като бяха взети предвид всички детайли по случая, решихме, че наказанието трябва да бъде 10 мача лишаване от състезателни права.

Наказанието стартира от първия мач на Хърватия на Мондиал 2014, се казва в решението на ФИФА. Хърватия спечели с 2:0 срещу Исландия във втория бараж за класиране на Световното първенство след нулево равенство няколко дни по-рано на ледения остров.

След края на успешния мач, роденият в Австралия Симунич взе микрофона на стадион Максимир в Загреб и започна да крещи към тълпата: Готови!, а тя му отвръщаше: За родината!, точно какъвто е поздравът на Усташите от Втората световна война- националистко движение, подкрепящо Адолф Хитлер.

Техните последователи през периода 1941-1945 година са обвинявани, че са преследвали и избивали евреи, сърби, цигани и антифашисти. Самият Симунич заяви, че не вижда нищо нередно в постъпката си и не приема наказанието.

Като хърватин израсъл далече от страната, аз асоциирам дома с родината и любовта ми към нея. 35-годишният защитник на Динамо (Загреб) също така трябва да плати и 30 хиляди швейцарски франка. Наказание от един мач отнесе нападателят Марио Манджукич.

Голмайсторът на Байерн (Мюнхен) получи червен картон в същата среща с Исландия, което ще го лиши от участие в първия мач на хърватите на Мондиала срещу домакините от Бразилия. Манджукич настъпа по лявото коляно падналия Йохан Гудмундсон, което му костваше картона.