Златните момичета на България с втора поредна награда за отбор на месеца

галерия:

снимка: iNews.bg

За шести път националният ансамбъл по художествена гимнастика получи наградата отбор на месеца от спортните редакции.

 

Възпитаничките на Илиана Раева - Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христина Тодорова и Катрин Велкова спечелиха златен медал на световното първенство в Монпелие (Франция) на три ленти и два обръча, взеха и два бронзови медала в многобоя и на пет топки.

 

Националният отбор получава наградата за шести път след юни 2001 година, август 2004, октомври 2005, март 2008 и август 2011 година. Гимнастичките получиха 25 гласа от общо 27, а с по 1 глас останаха футболните отбори на ЦСКА и Лудогорец.

 

Илиана Раева получи наградата за треньор на месеца за трети път след март 2009 година и август 2011-та. Тя получи 16 гласа от общо 27. С 8 гласа втори е старши треньорът на националния отбор по свободна борба Симеон Щерев, а с 3 гласа - на класическата борба Братан Ценов.

 

"За мен е огромна чест, че за втори път в рамките на един месец ме избирате за треньор номер 1. Искам да поздравя пред вас моя конкурент Симеон Щерев, който беше един от първите, които ми се обадиха да ме поздравят. Беше много щастлив за нашия успех. Разбира се и аз за неговия. Това е един треньор, състезател и човек, които познавам от близо и на когото много се възхищавам. Пожелавам му успех и най-важното олимпийска титла с неговата златна рибка - Станка Златева е зодия риба затова аз така я наричам. Нашата голяма шампионка по борба", каза Раева.

 

"Наистина за мен е огромна чест, много важен момент за художествената гимнастика е това и това е много важно за мен. Успяхме с момичетата да спечелим две Световни купи - в Каламата и в София. Световното първенство в Монпелие беше много важно, защото беше за олимпийска квота. Много съм щастлива, че в България отново се говори за художествена гимнастика. Това е най-голямата ни победа, че върнахме надеждите, усмивките, гордостта на хората.

 

Този успех е едно ново начало за бъдещето на художествената гимнастика и награда за всички треньори в страната. Надявам се догодина олимпийската година да бъде много успешна за художествената гимнастика, за българския спорт, дай боже да зарадваме любителите на спорта със силно участие и защо не медали. Спортът е социален феномен и ние трябва да направим всичко възможно да го има в България", заяви Илиана Раева.

 

Раева разкри, че до края на ноември или до средата на декември ще бъдат готови новите две съчетания на ансамбъла.

 

"Имам идеи, но съм притеснена за времето. За едното съчетание композиторът Димитър Гетов ще направи музиката, а вокалите иска да изпълни Георги Христов. За второто съчетания Слави Трифонов предложи Куку бенд да направи музиката. Новите съчетания българската публика ще ги види на Световната купа в София в началото на май следващата година, а първото ни състезание е през месец март", каза още Раева.

 

Раева коментира и възможността да бъде избрана за треньор на годината.

 

"Всеки треньор би бил щастлив, поласкан и това би било една страхотна награда. Но все пак трябва да бъдем реални. Аз не знам със сигурност какви са успехите на другите треньори, но Симеон Щерев е един изключителен треньор, които създаде световна шампионка и аз мисля, че той трябва да бъде треньор на годината с неговите резултати и с това, което прави за българската борба. Така, че дали ще бъда треньор - толкова много внимание се отдели на мен и на момичетата, толкова много признание получих, че това не е толкова важно в момента", заяви Илиана Раева.