Зауерланд: Кобрата може да е шампион, дори да загуби от Чизора

снимка: БГНЕС

Крис Майер е изпълнителният директор на германския промотър "Зауерланд", който представлява българския боксьор Кубрат Пулев и следващия му съперник Дерек Чисора. Той беше в София за съвместната пресконференция на двамата боксьори, които ще се изправят на 7 май в Хамбург в двубоя за европейската титла. "Дневник" разговаря с него след брифинга.

Как се стигна до мача между Кубрат Пулев и Дерек Чисора?

- Дерек стана първи претендент за европейската титла на Роберт Хелениус. Хелениус обаче реши да я оваканти. Тогава получихме оферта от Антъни Джошуа, но Дерек я отказа. Не беше доволен от финансовите условия.

Един Хърн, промотърът на Джошуа, каза, че при това положение няма да излъчат претендент за титлата. Кубрат беше следващият в списъка. Говорихме с него, той се съгласи, а Дерек беше повече от доволен да се изправи срещу него.

Той дори имаше желание мачът да се проведе в България. Дерек много харесва Кубрат, така че всичко беше уредено много бързо и лесно. "Зауерланд" представлява и двамата боксьори.

Какви са плюсовете и минусите на подобен мач?

- От една страна това е ситуация, в която едновременно печелим и губим. Имаме двама шампиони, които се изправят един срещу друг. Като промотър и на двамата, ние сме като родители на две деца. Невъзможно е да решиш кое от двете да фаворизираш.

А няма как и двете да спечелят. Но от друга страна това е перфектен мач - ще има много интересен сблъсък между две известни имена в тежката категория, които от дълго време са в бизнеса. Победителят ще има страхотен шанс да стигне след това до мач за световна титла. А загубилият...

Това няма да е край за него и скоро той ще бъде в същата позиция, на която е в момента. Може би до 9-12 месеца. Двамата са доста различни като стил на игра. Каква е най-голямата разлика между тях? - Кубрат е много добре образован боксьор.

Той е, както казаме в нашия спорт, боксиращ се боксьор. Дерек е от английската школа, а родом идва от друг континент. Той е повече звяр на ринга. Винаги е готов да ти се нахвърли. Кубрат не е.

Той ще изчака правилният момент, за да го направи, защото е достатъчно умен, за да не рискува. Няма да се изложи на опасност, ако не е необходимо.

Каква промяна виждате в Пулев след загубата от Владимир Кличко?

- Кубрат показа голяма решителност. След загубата от Кличко той реши да продължи с бокса. Неговата най-голяма мечта беше да се боксира за световната титла и да я спечели. Не успя, но си каза: "Добре, нека опитам още веднъж. Това не е краят на моята кариера, това не е пълният ми потенциал."

Седнахме след мача, говорихме доста. Имахме достатъчно време да анализираме ситуацията.

След мача на Пулев с Кличко се заговори за раздяла между вашата компания и него. Какво бъдеще виждате в Пулев?

- Кубрат има светло бъдеще, защото се намира в най-добрата възраст за един боксьор в тежката категория. Младите боксьори, които идват, могат да удрят здраво и т.н., но да бъдеш истински шампион, да бъдеш на най-високо ниво в тази категория, трябва да имаш опит.

Кубрат е в перфектната възраст.

Проблем ли е това, че Пулев е българин за продажбата му на международните пазари, включително на германския?

- Ако сте в Германия, няма да повярвате, че той е българин. Говори перфектно езика и е изключително добре приет в Германия, така че там нямаме проблем. Що се отнася до световния пазар, ситуацията там е много проста - той ще бъде приет, ако докаже, че е истински боец и спечели няколко големи мача.

Обмисляте ли мач на Кубрат Пулев в България?

- Да. Това е нещо, което планираме от известно време. Още през миналата година покрай европейското първенство имахме идея за гала вечер в България с централен двубой с участието на Кубрат. Трябва обаче да развием и промотираме по-добре такъв мач.

След загубата от Кличко трябваше да изчакаме. Не можехме да рискуваме да направим веднага голямо шоу със сериозен противник в България. Щеше да е доста рисковано за позициите му. Сега вече той има двама мача зад гърба си, предстои му голям двубой с Дерек, така че след това може да измислим нещо.

Но нека първо да мине този мач и след това ще мислим за среща в България. И двамата боксьори са в нашия отбор, така че би било неуважително към тях да планираме нещо преди това.

Как се промени пазарът, след като Владимир Кличко загуби от Тайсън Фюри?

- Сега пазарът е много по-отворен. Докато Кличко беше световен шампион, само той генерираше много пари. А руснаците харчеха доста пари, за да си гарантират предимство на 100% и да спечелят победа за Русия. Дори първоначалната дата за мача между Пулев и Кличко беше рожденият ден на Владимир Путин - 7 октомври.

Но след това осъзнаха, че 7 октомври не е събота и приходите ще са значително по-малки. Освен това сега боксьорите имат много по-голям шанс. Докато Кличко беше световен шампион, той правеше по един-два мача на година и те поставяше в позицията или се боксираш сега, или трябва да чакаш няколко години.

А ако загубиш, не получиш нова възможност. Трябва да се боксираш с всички други, за да получиш един шанс да се биеш за световната титла, тъй като той държеше поясите на всички големи организации.

Много по-добре за тежката категория е да има няколко шампиони, които са млади, боксират се активно за разлика от Кличко и не се страхуват да се изправят срещу всеки един боксьор. Освен това не те поставят пред огромен списък с изисквания, с които трябва да се съгласиш, за да ти позволят да се боксираш за световна титла. Със загубата на Кличко изведнъж категорията стана много по-отворена и жива. В крайна сметка само голямата конкуренция може да движи спорта напред.

Решаващ ли е мачът с Чисора за това дали Пулев ще има втори шанс да атакува световната титла?

- Разбира се, мачът е ключов, защото това е най-прекият път към нов мач за световна титла. Но дори да загуби, това няма да сложи край на шансовете му и на неговата кариера.