Започва битката за медалите на Световнoто по волейбол

галерия:

снимка: poland2014.fivb.org

Тази вечер стартират мачовете от последната групова фаза на 18-ото Световно първенство по волейбол в Полша 2014.

До тази фаза от надпреварата достигнаха шест отбора - по три в 2 групи, съответно група G попаднаха Германия, Франция и Иран, а в група H са Бразилия, Русия и Полша.

В продължение на три дни те ще играят всеки срещу всеки, а залогът е място на полуфиналите, а оттам и битката за разпределението на медалите.

Напред се класират първите два тима от всяка от двете групи се класират за полуфиналите, а останалите на трето място отбори ще спорят за 5-6-то място.

В тези групи резултатите от предишните мачове вече няма да се зачитат, а на полуфиналите победителите в своя поток ще срещнат завършилия на второ място в другия.

4113781

Тази вечер зрелището, наречено топ 6 на Световното по волейбол започва с две здрави дербита.

Единият мач е изцяло европейското дерби от група G между Франция и Германия, а в "групата на смъртта" H домакинът Полша излиза срещу защитаващият титлата си трикратен пореден шампион Бразилия. Часовете на всички сблъсъци от челната шестица са 21:25 часа българско време.

4113779

Полша - Бразилия

Домакините от Полша завършиха на второ място след Франция в потока си (Е) във втората групова фаза с актив от 6 победи и 1 загуба. За "Дружина Полска" това е десето достигане до топ 6 на Мондиал в историята и едва второ в последните 28 години.

Трикратният шампион Бразилия остана единственият отбор без загуба в турнира. За южноамериканците това също е 10-то достигане до финалната шестица, но с малкото уточнение, че е поредно.

"Селесао" подобри рекорда си от поредни победи на световни финали и вече е в серия от 13 - девет в Полша 2014 до момента и четири от Мондиал 2010.

Досега двата волейболни гранда са се срещали седем пъти на световни първенства по волейбол, като статистиката е 4-3 победи в полза на Бразилия, а интересното е, че поляците печелят първите три сблъсъка, след което "кариоките" са в серия от четири поредни победи преди днешния двубой, който обещава истинско волейболно зрелище.

4113786

Треньорите на отборите от топ 6 на пресконференцията преди началото на мачовете

Франция - Германия

В изцяло европейското дерби от група G се изправят изненадващият победител в своя поток (Е) от предишните групи Франция и третия от другата група (F) Германия.

И двата отбора се класираха с по 5 победи, като за "петлите" това ще бъде шесто достигане до топ 6, докато Бундестима ще сред най-добрите шест за първи път от 40 години насам.

Французи и германци се изправят един срещу друг за четвърти път на световни първенства, като Маншафта води с 2-1.

Ето и пълната програма за третата групова фаза на Световното по волейбол в Полша:

Група G в Катовице:

16 септември 21:25 часа Франция - Германия
17 септември 21:25 Германия - Иран
18 септември 21:25 Франция - Иран

Група Н в Лодз:

16 септември 21:25 часа Полша - Бразилия
17 септември 21:25 Бразилия - Русия
18 септември 21:25 Полша - Русия