Всичко, което трябва да знаете за гумите във Формула 1 през 2016 (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БТА/AP

Разбрахте ли за новите правила за използването на гумите във Формула 1 през 2016 година? Ако не, този материал е точно за вас.

През сезон 2016 във Формула 1 ще може да се използват следните видове гуми: твърди, медиум, меки, супермеки и ултрамеки (плюс интермедиа и мокри, когато времето го изисква).

От възможните консистенции Пирели ще избира по три за всяко състезание. Два от видовете могат да се използват по всяко време по време на състезателния уикенд, а третият (най-мекият) ще бъде специално за последната част на квалификациите, в зависимост от класирането на всеки пилот.

4144284

Както и през 2015 година, един отделен пилот получава общо 13 комплекта гуми от всички видове за уикенда. От 13-те Пирели ще избере 3 комплекта с въпросния най-бърз вид специално за квалификация 3, а всеки пилот/екип ще може да си избере от какъв вид да са останалите 10 комплекта.

Номинирането на видовете гуми се оповестява поне две седмици преди всеки кръг, а ако някой екип не си избере гумите навреме, ФИА ще го направи вместо него. Изборът на всеки екип се пази в тайна докато не изтече крайния срок.

4149672

Например, за някое състезание Пирели номинира следните видове:

ТВЪРДИ, МЕДИУМ, МЕКИ

От 13-те налични комплекта Пирели избира трите задължителни:

ТВЪРДИ (един комплект), МЕДИУМ (един комплект), МЕКИ (един комплект, наличен само за третата част на квалификацията)

4144285

От оставащите 10 налични комплекта, даден пилот/екип избират следните видове:

ТВЪРДИ (три комплекта), МЕДИУМ (4 комплекта), МЕКИ (три комплекта)

Така излиза, че този пилот или екип ще разполага със следното разпределение на видовете гуми за въпросното състезание:

ТВЪРДИ (4х), МЕДИУМ (5х), МЕКИ (4х)

4144283

Какви са правилата за употреба на гумите по време на състезателния уикенд?

Първа свободна тренировка:

Както и преди, отборите трябва да върнат на Пирели един комплект гуми след първите 40 минути от първата тренировка. Екипите обаче не могат да връщат някой от комплектите, който Пирели е избрал. След края на първата тренировка отборите връщат още един комплект.

Така след приключването на първата тренировка примерният пилот от по-горе вече разполага само с (също пример):

ТВЪРДИ (3х), МЕДИУМ (4х), МЕКИ (4х)

4058114

Втора свободна тренировка

След втората свободна тренировка два комплекта гуми се връщат на Пирели, като отново не може те да са посочените изрично от италианската компания. Така пилотът от примера по-горе остава с:

ТВЪРДИ (2х), МЕДИУМ (4х), МЕКИ (3х)

Трета свободна тренировка

Процедурата е абсолютно същата като тази от втората тренировка. Така пилотът от примера по-горе остава с:

ТВЪРДИ (2х), МЕДИУМ (3х), МЕКИ (2х)

4138092

Квалификация 1 (първа част на квалификацията)

Пилотът може да използва какъвто комплект си пожелание, с изключение на най-мекия вид, който Пирели е определил за даденото състезание. В примера по-горе пилотът има два комплекта от най-мекия вид (в случая, МЕКИ), така че може да използва един от комплектите, просто не трябва да е този, нарочен от Пирели.

Ако пилотът не се класира за втората част на квалификацията, въпросният комплект, избран изрично от Пирели, става наличен за състезанието.

4147667

Квалификация 2 (втора част)

Абсолютно същите правила важат и за втората част на квалификацията.

Квалификация 3 (трета част)

Всички останали комплекти са налични за квалификация 3. След края ѝ пилотите трябва да върнат посочения от Пирели най-мек комплект, защото той не е наличен за състезанието за пилотите от топ 10.

Състезание

Пилотите от топ 10 трябва да започнат с комплекта, с който са записали най-доброто си време във втората част на квалификациите (както беше и през 2015 година). Пилотите извън топ 10 може да започнат състезанието с който комплект решат.

По време на състезание пилотите трябва да използват поне веднъж посочените от Пирели комплекти (с изключение на онзи специално за третата квалификация).

4138093

Например, ако даден пилот се е класирал на осмо място, може да избере такава стратегия:

1 стинт – МЕДИУМ (избрани от Пирели)

2 стинт – МЕКИ (избрани от пилота)

3 стинт – МЕДИУМ (избрани от пилота)

Пояснение: В този пример пилотът вече е използвал посочения комплект от най-мекия вид на Пирели в третата квалификация, така че няма нужда да използва два комплекта, избрани от компанията. Трябва обаче да следва правилото за използване на поне два различни вида гуми.

Ако даден пилот е завършил квалификацията на 15-то място, неговата стратегия може да изглежда така:

1 стинт – МЕДИУМ (избран от Пирели)

2 стинт – МЕДИУМ (избран от пилота)

3 стинт – МЕКИ (избран от Пирели)

Пояснение: Тъй като този пилот не е участвал в третата част на квалификациите, избраният от Пирели най-мек вид гуми става наличен по всяко време в състезанието.