Време е за истински битки на Световното по волейбол

снимка: poland2014.fivb.org

Днес стартират най-важните мачове от Световното първенство по волейбол в Полша.

Шампионатът стартира преди две седмици и след няколко групови фази вече се стигна до директните елиминации, които трябва да определят местата на отборите в Топ 6.

За огромно наше съжаление липсва отборът на България, който отпадна във втората групова фаза и записа неприятни загуби в края на участието си.

14:40 Иран - Русия мач за 5-то място 

Отборите на Иран и Русия отпаднаха от третата групова фаза и ще спорят директно в мача за петото място. Отпадането на руснаците означава, че Русия остава без медал за трети пореден път на Световно първенство.

Иначе отборът има най-много спечелени титли като СССР. Досега двата отбора никога не са се срещали на световно първенство, но играха във финалната фаза на Световната лига, когато руснаците победиха в драма с пет сета.

Русия ще иска да избегне загубата защото това ще бъде четвърто поред поражение за тима, което ще подобри рекорд от Световното първенство в София 1970.

17:40 Франция - Бразилия  полуфинал

Франция ще играе втория си полуфинал на Световно първенство, като на последното паднаха през 2002-ра година от Русия, но успяха да вземат бронзовия медал след победа над Югославия.

Отборът на Бразилия ще играе своя осми осминафинал, като имат четири победи и четири загуби. Все пак Бразилия ще се опита да стигне до четвърта поредна световна титла на шампионата в Полша.

21:25 Германия - Полша  полуфинал

Отборите на Германия и Полша ще определят втория финалист на Световното по волейбол. Това са двата отбора, които имат спечелени световни титли през 70-те години на миналия век. Германия триумфира в София като ГДР през 1970-та година, когато България докосва златните медали в зала "Фестивална".

Следващото световно първенство четири години по-късно е спечелено от Полша. Последно поляците завоюваха сребърен медал през 2002 и сега искат да подобрят това постижение пред собствена публика. Те допуснаха поражение само от САЩ, докато Германците показаха силни и слаби игри на този шампионат.