Финалът на Световното 2018 няма да е у нас, а на Ботуша

снимка: twitter.com/FIVB Volleyball

Отборите, които се класират на световното първенство по волейбол през 2018 година, ще бъдат разделени в 4 групи по 6 тима. Това гласи програмата за шампионата в България и Италия, която бе оповестена на специална пресконференция на Ботуша вчера. На нея бяха представени организацията, схемата и градовете домакини на първенството. 

В първата фаза във всяка от групите ще се изиграят по 15 мача, като две от групите ще се проведат в България, а другите две - в Италия. В следващата фаза пък най-добрите 16 ще оформят 4 групи от по 4 тима, като във всяка от тях ще се изиграят по 6 срещи. Отново две от групите ще бъдат у нас, а останалите ще се играят на Апенините. 

Третата фаза, полуфиналите и финалът ще се играят в Торино. Последната фаза ще се състои от 6 мача в 2 групи с по 3 отбора. Общо на първенството ще бъдат изиграни 94 двубоя. В България срещите ще се проведат в София, Варна и Русе, а в Италия градовете домакини са Торино, Рим, Болоня, Бари, Флоренция и Милано.

Инж. Данчо Лазаров уточни, че мачовете от първа фаза в България ще се играят във Варна и Русе, а от втора - в София и Варна. Жребият на първенството ще бъде теглен на 30 ноември във Флоренция.