Везенков е в изгнание - ето какви са причините!

След 8 дни ще се навърши точно един месец от последния мач на Барселона, в който Александър Везенков игра. Откакто Барса загуби от УКАМ Мурсия в “Палау Блауграна”, записвайки петото си поредно поражение, не се знае какво става с крилото. Везенков не бе сред избраните от Сито Алонсо 12 играчи за следващия мач с Олимпиакос. Оттогава минаха седем мача, в които той не присъства в състава. Възстановяването на Раким Сандърс и Виктор Клавер оставиха извън плановете на Алонсо един Везенков, който бе непоколебим и бе един от най-стабилните млади играчи в състава със своите 22 години. “Мога да кажа само хубави неща за него. Работи невероятно. Специален играч е и ще получи шанс да играе, защото предстои дълъг сезон”, бе треньорското обяснение. И сега, когато няма толкова играчи в лазарета, като изключим Марк Гарсия, който ще пропусне 4 месеца, Везенков е голямата жертва. Уверението е, че е извън отбора заради чисто спортно решение, макар че това вероятно е най-деликатната ситуация от идването му в Барселона през лятото на 2015 година. 

НАСИТЕНА РОТАЦИЯ 

Сито Алонсо разчита изцяло на Адриен Морман, който също е четворка и стреля отдалеч, но в същото време чисто физически е по-стабилен от българина в защита. Освен това, вкарването в ротацията на Пиер Ориола, който дели минути с Анте Томич и Кевин Серафин, намалява още повече възможностите в схема с трима играчи като Виктор Клавер, Морман и Везенков, а Ориола може да се адаптира без проблеми както на позиция “4”, така и на “5”. Клавер от своя страна все още търси формата си, а в последните два мача не е изиграл нито минута.

МЕСТАТА 

В момента Везенков е извън списъка с картотекирани за испанското първенство. От този сезон, могат да бъдат правени само 15 промени в състава. Към днешна дата, Барселона вече има две. Освен това присъствието на Ориола и Клавер е почти задължително, за да има в състава четирима испански баскетболисти, каквото е изискването на Лигата. Това усложнява завръщането му още повече. Кога ли ще се завърне? 

Серхио Вера, SPORT