Венгер щял да смени Съра още през 2002 година

Сър Алекс Фъргюсън несъмнено е най-великият мениджър в историята на Манчестър Юнайтед и на английския футбол, а може би и в световен мащаб. Това обаче нямаше да е така, ако босовете на "червените дяволи" бяха уволнили легендарния шотландец в края на сезон 2001/2002. Точно тогава той е изразил желанието си да напусне клуба, а фаворит да заеме горещия му стол е бил... Арсен Венгер. Това разкрива тогавашният генерален директор на Манчестър Юнайтед Мартин Едуардс в своята автобиография - "Червена слава: Манчестър Юнайтед и аз".

"Първият ни избор беше Арсен. Откакто се присъедини към Арсенал през 1996, той бе наистина успешен, особено в първия си пълен сезон, когато спечели дубъл. И въпреки че по-късно в кариерата си имаше тежки времена, ние вярвахме, че той е правилният човек, който да замести Алекс", споделя Едуардс, цитиран от "Сън".

"Без да се колебая казвам, че той бе моят първи избор. Подходихме внимателно към ситуацията, а Венгер показа интерес. Той искаше да се срещнем в неговата къща в Лондон, за да му обясня всичко, което имам да му кажа. Всъщност, имахме няколко срещи с него. Но в крайна сметка, той остана верен на Арсенал", пише бившият директор на "Олд Трафорд". "Той видя, че има нещо между него и Арсенал, почувства привързаността си към този клуб, която бе твърде велика, че да скъса тази връзка".

Все пак, Фъргюсън преодоля различията си с Едуардс и остана начело на Юнайтед до 2013 година. Той се превърна в истинска икона за клубната история, като завоюва титлата на Висшата лига цели 13 пъти за своите 27 години вярна служба.