Велизар Димитров пред Sporta.bg: За ЦСКА, А група, Янев и "страшните" чужденци

снимка: Булфото

В деня на откриването на снукър турнира PTC Bulgaria Open Велизар Димитров специално за Sporta.bg разкри за дългогодишната си страст по джентълменския спорт и за близките си отношения с някои от големите звезди.

В следващата част на интервюто бившият ас на ЦСКА говори за състоянието на "червените", за качествата на Христо Янев, за участието си в проекта "Царско село", за бъдещето си във футбола и за българския футбол като цяло.

За проекта Царско село

„Нямам никакво участие. Имаше идея, тъй като сме приятели с Тодор Янчев, да му помагам отвреме навреме (с влизане в игра) и да се включвам, но още не съм намерил време да отида. Пак имах проблеми с едно от колената ми, а по това време се тренираше на изкуствен терен, което в никакъв случай не е препоръчително. Не ми е било фикс идея да играя, по-скоро да помагам на младите момчета.

Може би ще отида да играя някой път, зависи от състоянието ми, тъй като не съм и в първа младост, а и не съм играл организиран футбол от две години, така че не знам в какво състояние съм. Както се казва, не трябва да се излагаш на стари години, за да не ти се смеят.

Там има много добра организация, привличат се кадърни хора като Иво Котев, Тошко Янчев и така неминуемо се повишава нивото. Собственикът е отдаден – Стойне Манолов е доказан бизнесмен и спортен деятел, затова им се получават нещата и все повече деца се включват в академията.

Това е пътят. Мъжкият отбор е създаден колкото да има участие. Нямат някакви сериозни амбиции, важно е школата да е наред. Дай, боже, да се разраства и да имат още кадри. Имат перфектни условия, базата е уникална. Сега трябва да се привличат добри треньори, можещи, които да обучават децата.

За новата му футболна роля

Тодор Янчев е много опитен, имат други момчета, които тепърва се учат. Тошко е доказан професионалист и играч, в момента изкарва ПРО лиценз. Аз лично не се замислям за треньорска професия. Не че нямам желание, не се виждам като треньор засега. След толкова време във футбола в един момент искаш да се отдръпнеш. Треньорството ти отнема почти всичкото време, повече отколкото на футболист. Футболистът тренира и се прибира, а треньорът мисли 24 часа за футбол.

По-скоро се виждам на мениджърска позиция. В Металург бях в селекционния отдел и се чувствах добре. Сега вече не съм, защото заради войната се затри отбора. Направиха сега едно обединение с един друг местен отбор от по-долна дивизия и пак участват в Суперлигата, но условията вече не са такива, каквито бяха. Хората вече не искат да инвестират много пари, защото на този етап е безсмислено. Не може постоянно да се харчат пари, колкото и да е богат собственика, в един момент идва в повече. Те са ми казали, че ако в един момент им се повишат амбициите, ще се свържат с мен отново.

В последно време футболът почва да ми липсва, бях се наситил, но това е една магия и не може да кажеш „вече не искам да се занимавам“. Мисля, че в скоро време пак ще започна да се занимавам. Бъдещето ми е свързано с футбола. След професионалния спорт не можеш да научиш други занаяти, нормално е да се обвържеш със спорта.

В мениджърските звена са сложни нещата, за да те вземат в добър европейски отбор, трябва да имаш добра визитка, никой няма да разчита на млад чужденец. Трябва да се почне от по-ниско ниво, както е правилно, и ако си кадърен, биха те поканили някъде в Европа.

Може ли да се върне в ЦСКА?

ЦСКА е отборът на сърцето ми, аз винаги съм готов да помагам и съм го правел, когато не съм бил в ЦСКА. Най-нормално е един ден да се завърна на „Армията“. Но трябва да си готов, а не да се хвърляш неподготвен, защото ЦСКА е голям клуб и не се управлява лесно.

Естествено, че следя ситуацията в ЦСКА, коментираме, обсъждаме с приятели. С Христо Янев дълги години сме приятели. Той също е фен на снукъра, запазил съм му пропуск и го чакам в „Универсиада“. Със сигурност съм ядосан от случващото се в ЦСКА, най-много ме е яд, че не се търси отговорност от хората, които през годините докараха клуба до това състояние. Не може да не търси отговорност за това кой колко пари е изхарчил и за какво.

Недопустимо е. Но винаги съм бил оптимист, още от началото на разрухата през 2008-ма. Все се надявах, че ще стане нещо, но то само ставаше по-зле. Аз си мислех, че по-надолу не може да бъде, но виждам, че винаги може да стане по-зле и по-зле. Ако г-н Ганчев е решил да се занимава сериозно, неминуемо ще успее. Той е доказан ръководител, виждате, че Литекс дълги години е фактор. А и има подрекапата на половин България.

Справя ли се Христо Янев?

Все пак, ЦСКА играе срещу аматьори в момента. Но Христо е амбициозно момче, от няколко години се готви. Теоретически е много добър, следи изкъсо международния модерен футбол и в час с него. За него беше по-добре да почне от най-ниското стъпало, в Миньор за краткия си престой постигна много добри резултати.

Много трудно е на неговата възраст да се почне от високо, не е хубаво, трябва да се върви постепенно нагоре. Сега има чудесна възможност 2-3 години да натрупа опит и самочувствие. Неговата философия за футбола ми харесва, съвпада с моята, а и той е много интелигентен, приема съвети, не е кон с капаци. Според мен той е сред бъдещите много добри български треньори.

Не че е страшно да има чужденци в България, но те трябва да са качествени. Лудогорец има възможност да купува качествени чужденци, а другите, малките отбори, нямат. Те се доверяват на мениджъри, взимат някакви чужденци, после ги гонят, трупат задължения, защото не може да кажеш „вече не те искам“, ако има действащ договор.

За шансовете на ЦСКА за Купата

Нещата са ясни във В група за ЦСКА – отборът е с класи над останалите и единствено не е ясно дали ще приключи сезона само с победи. Но дори и да загуби някакви точки, няма да е от голямо значение, защото със сигурност ще влезе в Б група. За Купата съперникът е много подходящ, въпреки че е сериозен отбор от по-горно ниво, ЦСКА на „Армията“ няма от какво да се притеснява от Созопол. Мисля, че ще ги преодолеят. Не съм предпочитал мач с Левски, но със сигурност ще се срещнат, ако и двата тима продължават напред.

За борбата за титлата в А група

Лудогорец е класа над останалите във всяко едно отношение. Изпитват някакви затруднения, но е нормално, при всеки отбор го има. Мисля, че ще се съвземат и ще станат шампиони. Левски добре се справя, треньорът им, когото познавам, също е много знаещ и можещ. Те също имат шансове, особено ако Лудогорец прекара още време в криза, може да се окаже така, че Левски ще им отмъкне титлата.