Велизар Димитров пред Sporta.bg - откога има снукър маса, с кои звезди е вечерял и още...

снимка: Булфото

Велизар Димитров – любимец на феновете на ЦСКА, един от най-добрите български футболисти след „златното поколение“ и изключително уважавана личност в Донецк от престоя си в Металург.

Освен футболна звезда, Димитров е един от най-известните български фенове на снукъра. Именно поради тази причина не е странно да бъде забелязан по цял ден в зала „Универсиада“, когато има турнир PTC Victoria Bulgaria Open.

С него може да се говори не само за футбол и спорт, познанията му в снукъра датират от времето, когато дори Евроспорт не излъчваше с български коментар мачовете. Специално за Sporta.bg Велизар Димитров разказа за страстта си по снукъра, като утре можете да очаквате втората част от интервюто ни с него, която е посветена на неговата кариера, на ЦСКА, проекта в Царско село и като цяло на българския футбол.

Ето как Велизар Димитров отговори на въпросите за снукър на Sporta.bg:

Вие сте един от известните фенове на снукъра, които нямат практически опит, а просто наблюдават за удоволствие. Как се запалихте по този спорт?

Честно казано, не си спомням, мисля, че през 2002 или 2003 година, когато още Евроспорт не предаваха снукър. Тогава обаче имах възможност да гледам сателитни канали и започнах да го следя. После вече и с коментара на български език ми стана още по-интересно. Може да се каже, че 12-13 години следя и наистина съм запален фен.

Приятелството ви с (президента на Българската федерация по снукър) Олег Велинов реално не е запалило интереса ви, а по-скоро го е допълнило?

Аз с Олег се познавам от две години. Щастлив съм, че познавам такъв човек – изключителен приятел. С него контакта ми беше преди две години, когато реших да си купувам маса и се обадих на един от коментаторите на Евроспорт – Асен Спиридонов – да ме свърже с Олег, за да може да ми съдейства по някакъв начин. Оттогава се свързахме и поддържаме отлични приятелски отношения.

Всичките години ли сте гледали турнира в България?

Всичките ги гледах, само първата, поради това, че нямах възможност, наблюдавах само един ден. Иначе на останалите съм постоянно.

Предполагам, че близкият контакт с големите играчи в България ви е допълнил още отношението към снукъра. По-приятен ли ви е той, помага ли на един фен?

Естествено, че помага – едно е да гледаш отстрани, а съвсем друго е да контактуваш с толкова големи играчи, от които можеш да научиш страшно много неща. Имал съм възможност да контактувам със звездите, миналата година бях и на Световното първенство в Шефилд, като тогава имах шанс да контактувам с много от великите играчи. Приятно ми е да общувам и с българските играчи, които също са много навътре в нещата, въпреки че не играят на същото ниво, също са много наясно с играта.

Тъй като сте посещавали Световното първенство и други турнири, можете ли да направите някакъв паралел между организацията на турнира тук и как го правят англичаните, например?

Мога да кажа, че мащабите са различни, да, но в Шефилд е театър, не е огромно помещението. Играе се в една зала с две маси. Така че организацията на Световното първенство със сигурност е по-лесна от тази тук – виждате, че има 10 маси. Това изисква много време за сглобяване, подготовката започва седмица по-рано. Докато там е всичко на едно място и са като едно голямо семейство всички. Сигурен съм, че е по-лесно да се организира Световното, отколкото един такъв турнир в България.

Особено когато се случва за първи път и трябва да си спечелиш мястото на сцената.

Да, а там всеки си знае работата и няма никакъв проблем.

Споменахте, че сте си купили маса, играете ли често?

Да, преди две години си купих масата. Всеки ден играя вкъщи, когато имам възможност.

Не сте се включвали в някое РТС. Нямате амбиции да бъдете играч?

Не, не. Аз съм такъв човек, че трябва да съм много добър в това, което правя, за да не разочаровам и самия себе си. Досещате се, че нивото ми не е такова, че да участвам в турнири. За мен това е хоби и начин за разпускане, за релакс.

Да очакваме, че ще гледате и трите дни турнира PTC Bulgaria Open?

Да, задължително. Така съм си направил ангажиментите през трите дни, за да бъда плътно тук. Ще разговаряме и с играчите, ще ходим на вечеря след края на игралния ден. Знам, че има парти на играчите (за повече информация вижте във Фейсбук на официалната страница на турнира Snooker PTC Bulgaria), но няма да присъствам на него. Имам достатъчно време да разговарям през деня с играчите, те са тук постоянно.

И са достъпни.

Да, достъпни са. Още първият път, когато се докоснах до тях, разбрах, че са супер земни хора и въобще не отказват разговор. Възпитани са.

Любимец някой имате ли?

Рони О'Съливан. Имам удоволствието и него да го познавам. Едва ли е само на мен, може би на болшинството от феновете. Ясно е, че той е голямата звезда на снукъра и го чакаме с нетърпение. Имал съм контакти и с него.

Какви бяха контактите ви? Знае се, че той е противоречива личност.

Да, противоречива личност е. Естествено, като всеки гений, и той е странен, има си своите отклонения.

А от участниците в турнира в България имате ли любимец?

Имам добри впечатления от Марк Селби, с когото също съм имал възможност да вечерям. Джъд Тръмп е много добро момче. От по-старите с Бари Пинчес поддържаме отношения, с Брендън Муур сме приятели, той може би в момента е най-добрият съдия. Имаме и с други отношения, но не чак толкова близки, по-скоро сме на „здравей-здрасти“. С когото трябва, мога да кажа, се познаваме.

Даниел Любомиров